Gradika, Viega Arya (2023) Pengaruh Jumlah Elektroda Terhadap Efisiensi Penurunan Kekeruhan Pada Limbah Cair Tahu Menggunakan Metode Elektrokoagulasi. Other thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.
Text
01111940000091-Undergraduate_Thesis.pdf - Accepted Version Restricted to Repository staff only until 1 October 2025. Download (2MB) | Request a copy |
Abstract
Tahu merupakan makanan yang digemari di Indonesia dan industri tahu merupakan salah satu industri yang cukup potensial untuk dikembangkan. Tingginya konsumen tahu membuat industri tahu semakin banyak bermunculan, namun dengan bertambahnya industri tahu juga akan menghasilkan limbah yang lebih banyak. Salah satu limbah yang dihasilkan dari industri tahu adalah limbah cair. Limbah cair industri tahu mengandung COD (Chemical Oxygen Demand), BOD (Biological Oxygen Demand), pH (Potential Hydrogen) dan TSS (Total Suspended Solid) yang tinggi dan jika dibuang langsung ke sungai tanpa proses pengolahan terlebih dahulu akan mengakibatkan penurunan kualitas sungai tersebut. Sehingga perlu adanya pengolahan limbah dengan menggunakan metode Elektrokoagulasi dan Filtrasi. Elektrokoagulasi ini dilakukan dengan alat dan bahan yaitu, Arduino UNO R3, Sensor DFRobot SEN0189, Relay, LCD 16x2, Pompa air, Aerator, Stainless Steel 316 dengan melakukan variasi jumlah elektroda 10, 12, 14 dan 16 buah. Hasil penelitian menunjukkan bahwa penurunan kadar kekeruhan pada limbah tahu menggunakan metode elektrokoagulasi dengan variasi elektroda didapatkan penurunan kadar kekeruhan sebesar 91,30% pada jumlah elektroda 16 plat, 91,14 % pada jumlah elektroda 14 plat, 73,89 % pada jumlah elektroda 12 plat, dan 61,83 % pada jumlah elektroda 10 plat, dengan hasil akhir kadar kekeruhan pada jumlah elektroda 16 plat yaitu 6,76 NTU (Nephelometric Turbidity Unit), pada jumlah elektroda 14 plat sebesar 7,49 NTU, pada jumlah elektroda 12 plat sebesar 11,16 NTU, dan pada jumlah elektroda 10 plat sebesar 26,51 NTU.
===============================================================================================================================
Tofu is a popular food in Indonesia and the tofu industry is one of the potential industries to be developed. The high consumption of tofu makes more and more tofu industries pop up, but with increasing tofu industry it will also produce more waste. One of the wastes generated from the tofu industry is liquid waste. Tofu industry liquid waste contains high COD (Chemical Oxygen Demand), BOD (Biological Oxygen Demand), pH (Potential Hydrogen) and TSS (Total Suspended Solid) and if it is discharged directly into the river without prior processing it will result in a decrease in the quality of the river. So it is necessary to have waste treatment using Electrocoagulation and Filtration methods. This electrocoagulation is carried out with tools and materials, namely, Arduino Uno R3, Dfrobot Sen0189 sensor, relay, LCD 16x2, water pump, aerator, stainless steel 316 by variating the number of electrodes 10, 12, 14 and 16. The results showed that the decrease in levels of turbidity in the tofu waste uses , 14 % in the number of electrodes of 14 plates, 73.89 % in the number of electrodes 12 plates, and 61.83 % in the number of electrodes of 10 plates, with the final result of turbidity at the number of electrodes of 16 plates namely 6.76 NTU (Nephelometric Turbidity Unit), on the number of electrodes of 14 plates of 7.49 NTU, at the number of electrodes of 12.16 NTU, and in the number of electrodes of 10 plates of 26.51 NTU.
Item Type: | Thesis (Other) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | COD, BOD, pH, TSS, NTU, Elektokoagulasi, Filtrasi, Electrocoagulation, Filtration |
Subjects: | T Technology > TD Environmental technology. Sanitary engineering > TD898.8.C67 Waste disposal |
Divisions: | Faculty of Science and Data Analytics (SCIENTICS) > Physics > 45201-(S1) Undergraduate Thesis |
Depositing User: | Viega Arya Gradika |
Date Deposited: | 08 Sep 2023 07:47 |
Last Modified: | 08 Sep 2023 07:47 |
URI: | http://repository.its.ac.id/id/eprint/103751 |
Actions (login required)
View Item |