Studi Ekseperimen Pengering Beku Untuk Pengeringan Jahe Merah Dengan Variasi Waktu Pemanasan 2,4,6,8 Jam Serta Temperatur Pemanasan 60oc Dan 80oc

Fahrur, Rossy (2024) Studi Ekseperimen Pengering Beku Untuk Pengeringan Jahe Merah Dengan Variasi Waktu Pemanasan 2,4,6,8 Jam Serta Temperatur Pemanasan 60oc Dan 80oc. Other thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.

[thumbnail of 10211910010005-Undergraduate_Thesis.pdf] Text
10211910010005-Undergraduate_Thesis.pdf - Accepted Version
Restricted to Repository staff only until 1 July 2026.

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Jahe merah adalah jenis jahe yang memiliki warna merah dan rasa yang lebih kuat dibandingkan dengan jahe biasa. Jahe merah memiliki kandungan antioksidan yang tinggi seperti gingerol dan shogaol, yang dapat membantu mencegah kerusakan sel dan penyakit kronis. Pengawetan jahe merah merupakan proses untuk memperpanjang umur simpan dari jahe merah dengan cara mengurangi atau menghilangkan mikroorganisme yang dapat menyebabkan kerusakan pada jahe merah. Salah satu metode pengawetan jahe merah yaitu dengan cara dikeringkan. Akan tetapi kandungan pada jahe merah akan berkurang ketika dikeringkan dengan suhu tinggi. Salah satu metode untuk mengeringkan jahe merah yang terbukti efektif dapat mempertahankan kualitasnya adalah metode pengeringan beku. Keuntungan pengeringan beku yaitu produk setelah dikeringkan tetap memiliki bentuk fisik yang menarik dibandingkan metode pengeringan lainnya. Penelitian ini dilakukan dengan cara melakukan pengujian kinerja mesin pendingin pada alat pengering beku untuk pengeringan jahe merah dan menganalisa kadar air jahe merah yang berkurang setelah proses pengeringan beku. Parameter yang digunakan dalam uji coba kadar air adalah massa produk yang dikeringkan (g) dan waktu untuk proses pengeringan (jam). Sedangkan untuk pengujian kinerja mesin pendingin, parameter yang diamati meliputi waktu, temperatur inlet dan outlet evaporator. dan temperatur inlet dan outlet kondenser. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui temperature dan waktu pengeringan yang paling efektif untuk mengeringkan 150 gram jahe merah. Dari hasil pengujian pengeringan jahe merah di dapatkan data bahwasannya semakin singkat waktu pengeringan jahe merah maka laju pengeringan pada jahe merah akan semakin tinggi sebesar 51 g/jam untuk pemanasan 60oC dan 52,5 g/jam untuk pemanasan 80oC hal tersebut karena semakin singkat waktu pemanasan pada jahe merah maka jahe merah akan mengalami peningkatan suhu yang ekstrim, serta dengan variabel temperature pemanasan 60˚C dan 80˚C dan waktu penahanan pemanasan selama 2,4,6, dan 8 jam maksimal mampu mengeringkan 150 gr jahe merah hingga kandungan air dalam jahe merah sebesar 46,88%
====================================================================================================================================
Red ginger is a type of ginger that has a red color and a stronger taste compared to ordinary ginger. Red ginger contains high levels of antioxidants such as gingerol and shogaol, which can help prevent cell damage and chronic disease. Preserving red ginger is a process to extend the shelf life of red ginger by reducing or eliminating microorganisms that can cause damage to red ginger. One method of preserving red ginger is by drying it. However, the content of red ginger will decrease when dried at high temperatures. One method for drying red ginger that has been proven to be effective in maintaining its quality is the freeze drying method. The advantage of freeze drying is that the product after drying still has an attractive physical form compared to other drying methods. This research was carried out by testing the performance of the cooling machine on a freeze dryer for drying red ginger and analyzing the reduced water content of red ginger after the freeze drying process. The parameters used in the moisture content test are the mass of the product to be dried (g) and the time for the drying process (hours). Meanwhile, for testing the performance of the cooling machine, the parameters observed include time, evaporator inlet and outlet temperatures. and condenser inlet and outlet temperatures. The aim of this research is to determine the most effective temperature and drying time for drying 150 grams of red ginger. From the results of the red ginger drying test, data was obtained that the shorter the drying time for red ginger, the higher the drying rate of red ginger, 51 g/hour for heating at 60oC and 52.5 g/hour for heating at 80oC, this is because the heating time is shorter. in red ginger, red ginger will experience an extreme increase in temperature, and with variable heating temperatures of 60˚C and 80˚C and heating holding times of 2, 4, 6, and 8 hours, the maximum is capable of drying 150 grams of red ginger to the water content in red ginger was 46.88%

Item Type: Thesis (Other)
Uncontrolled Keywords: Pengering Beku,Jahe Merah,Kadar Air; Freeze Dryer,Red Ginger,Water Content
Subjects: T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery
T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery > TJ230 Machine design
Divisions: Faculty of Vocational > Mechanical Industrial Engineering (D4)
Depositing User: Fahrur Rossy
Date Deposited: 07 Feb 2024 02:13
Last Modified: 07 Feb 2024 02:13
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/106343

Actions (login required)

View Item View Item