Maghriba, Khadijah Rindang (2024) Rancang Bangun Alat Sortir Buah Kopi Pascapanen Berdasarkan Tingkat Kematangan. Diploma thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.
Text
2042201017-Undergraduate_Thesis.pdf - Accepted Version Restricted to Repository staff only Download (5MB) | Request a copy |
Abstract
Penelitian ini berfokus untuk merancang dan membangun alat sortir buah kopi pascapanen berdasarkan tingkat kematangan. Pada penelitian ini didesain alat bantu dalam bentuk prototipe untuk memilah buah kopi berdasarkan kematangannya dengan memanfaatkan teknologi sensor warna. Kopi matang ditandai dengan warna merah, kopi setengah matang ditandai dengan warna kuning kemerahan, kopi mentah ditandai dengan warna hijau, dan kopi tua ditandai dengan warna coklat. Berdasarkan hasil pengujian dihasilkan nilai HUE untuk buah matang sebesar 7 - 9, nilai HUE untuk buah mengkal sebesar 55-56, nilai HUE untuk buah mentah sebesar 139 - 141, dan nilai HUE untuk buah tua sebesar 170 - 175. Putaran sudut servo untuk buah matang adalah 60°, sudut servo untuk buah mengkal adalah 90°, sudut servo untuk buah mentah adalah 120°, dan sudut servo untuk buah tua adalah 150°. Hasil pembacaan Sensor TCS34725 module gy-33 dilakukan dengan menguji 26 buah matang, 25 buah mengkal, 27 buah mentah, dan 22 buah tua memiliki tingkat akurasi sensor sebesar 99,10% dan persentase ketepatan sebesar 92% berdasarkan perbandingan antara nilai HSL dari pembacaan sensor dengan pendekatan visual. Hasil ini menunjukkan bahwa alat sortir yang dirancang mampu mengklasifikasikan buah kopi dengan tingkat akurasi yang tinggi berdasarkan parameter warna.
========================================================================================================================
This research focuses on designing and building a post-harvest coffee fruit sorting tool based on maturity level. In this research, a tool was designed in the form of a prototype to sort coffee cherries based on ripeness by utilizing color sensor technology. Ripe coffee is marked in red, half-ripe coffee is reddish yellow, raw coffee is green, and old coffee is marked in brown. Based on the test results, the HUE value for ripe fruit is 7 - 9, the HUE value for ripe fruit is 55-56, the HUE value for unripe fruit is 139 - 141, and the HUE value for old fruit is 170 - 175. Servo angle rotation for fruit ripe is 60°, the servo angle for ripe fruit is 90°, the servo angle for unripe fruit is 120°, and the servo angle for mature fruit is 150°. The reading results of the TCS34725 module gy-33 sensor were carried out by testing 26 ripe fruit, 25 ripe fruit, 27 raw fruit, and 22 old fruit, with a sensor accuracy level of 99.10% and an exactness percentage of 92% based on a comparison between the HSL values of the sensor readings with visual approach. These results show that the designed sorting tool is able to classify coffee cherries with a high level of accuracy based on color parameters.
Item Type: | Thesis (Diploma) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Sortir buah kopi, Sensor TCS34725, Tingkat Kematangan, Coffee fruit sorter, TCS34725 Sensor, Maturity Levels |
Subjects: | T Technology > TA Engineering (General). Civil engineering (General) > TA1573 Detectors. Sensors T Technology > TK Electrical engineering. Electronics Nuclear engineering > TK2681.B47 Electric motors, Direct current. T Technology > TK Electrical engineering. Electronics Nuclear engineering > TK7878 Electronic instruments |
Divisions: | Faculty of Vocational > Instrumentation Engineering |
Depositing User: | Khadijah Rindang Maghriba |
Date Deposited: | 06 Aug 2024 02:25 |
Last Modified: | 06 Aug 2024 02:25 |
URI: | http://repository.its.ac.id/id/eprint/113029 |
Actions (login required)
View Item |