Hakim, Muhammad Syaiful (2024) Rancang Bangun Sistem Elektrikal Alat Proofer Pengembang Adonan Roti Berbasis Mikrokontroller dengan PID pada Adonan Donat. Other thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.
Text
2038201017-Undergraduate_Thesis for D4 program.pdf - Accepted Version Restricted to Repository staff only Download (4MB) | Request a copy |
Abstract
Proses proofing adalah salah satu bagian vital dalam proses pembuatan roti. Proses ini adalah proses mengistirahatkan adonan sehingga kandungan gas dalam adonan berkembang dan membentuk struktur yang lembut. Proses proofing membutuhkan temperatur dan kelembaban yang stabil. Temperatur dan kelembaban optimal dari proses proofing adalah dalam rentang 38 – 40oC dan kelembaban pada 80 - 90% RH Sejauh ini, produsen roti sekelas UMKM masih menggunakan metode manual dalam proses proofing, sehingga temperatur dan kelembaban tidak stabil dan waktu yang dibutuhkan lebih lama sehingga proses produksi menjadi tidak efektif. Dalam penelitian ini, membahas seputar sistem elektrikal dari alat proofer roti yang berfungsi untuk menstabilkan temperatur dan kelembaban sehingga proses proofing dapat berjalan dengan optimal. Dalam penelitian ini, spesifikasi alat yang digunakan untuk menyusun sistem elektrikal yaitu; Mikrokontroller Arduino Mega yang digunakan sebagai pembacaan sensor DHT22. Sensor DHT22 digunakan untuk mendeteksi temperatur dan kelembaban pada alat proofer roti secara real time. Pada alat proofer ini juga dilengkapi dengan LCD I2C untuk monitoring temperatur dan kelembaban yang ada pada alat proofer roti dan potensiometer yang digunakan untuk mengatur nilai set point temperatur dan kelembaban pada alat proofer roti. Untuk sistem kontrol yang digunakan pada alat proofer ini mengunakan sistem kontrol PID yang digunakan untuk menstabilkan nilai set point temperatur. Setelah dilakukan pengujian kestabilan temperatur dan kelembaban pada sistem elektrikal didapatkan hasil yaitu, sistem dapat stabil pada temperatur 40,10 oC dan kelembabab 80–90 RH selama 38,4 menit.
========================================================================================================================
The proofing process is a vital part of the bread making process. This process is the process of resting the dough so that the gas content in the dough develops and forms a soft structure. The proofing process requires stable temperature and humidity. The optimal temperature and humidity for the proofing process is in the range of 38 – 40 oC and humidity at 80 - 90% RH. So far, MSME bread producers still use manual methods in the proofing process, so the temperature and humidity are unstable, and the time required is longer so the process production becomes ineffective. In this research, we discuss the electrical system of a bread proofer which functions to stabilize temperature and humidity so that the proofing process can run optimally. In this research, the specifications of the tools used to compile the electrical system are; The Arduino Mega microcontroller is used to read the DHT22 sensor. The DHT22 sensor is used to detect temperature and humidity in the bread proofer in real time. This proofer is also equipped with an I2C LCD for monitoring the temperature and humidity in the bread proofer and a potentiometer which is used to adjust the temperature and humidity set point values in the bread proofer. The control system used in this proofer uses a PID control system which is used to stabilize the temperature set point value. After testing the stability of temperature and humidity on the electrical system, the results were obtained, namely, the system was stable at a temperature of 40.10 oC and humidity of 80 – 90 RH for 38.4 minutes.
Item Type: | Thesis (Other) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Keywords: Proofing, Bread, Mikrokontroller, Temperature, humidity,Proofing, Roti, Mikrokontroller, Temperatur, kelembaban |
Subjects: | T Technology > T Technology (General) T Technology > T Technology (General) > T58.8 Productivity. Efficiency |
Divisions: | Faculty of Vocational |
Depositing User: | Muhammad Syaiful Hakim |
Date Deposited: | 06 Aug 2024 06:09 |
Last Modified: | 06 Aug 2024 06:09 |
URI: | http://repository.its.ac.id/id/eprint/113472 |
Actions (login required)
View Item |