Pengaruh Variasi Substrat Dan Enzim Terhadap Produksi Bioetanol Berbahan Alga Hijau (Caulerpa Lentillifera)

Setiyawan, Fani Eka and Asrori, Mohammad Fakhri (2025) Pengaruh Variasi Substrat Dan Enzim Terhadap Produksi Bioetanol Berbahan Alga Hijau (Caulerpa Lentillifera). Other thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.

[thumbnail of 2041211017_2041211036-Undergraduate_Thesis.pdf] Text
2041211017_2041211036-Undergraduate_Thesis.pdf - Accepted Version
Restricted to Repository staff only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Bioetanol adalah bahan bakar alternatif yang dibuat dari biomassa yang mengandung komponen gula, pati, maupun selulosa. Salah satu komoditas perairan Indonesia yang berpotensi dikembangkan sebagai bahan baku bioetanol adalah makroalga. Salah satunya, makroalga alga hijau jenis Caulerpa Lentillifera dengan kandungan karbohidrat, lipid, dan polisakarida yang tinggi dianggap menjadi sumber energi terbarukan. Kandungan tersebut terutama pada polisakarida dapat dihidrolisis menggunakan enzimatis menjadi monosakarida dan selanjutnya difermentasi menjadi bioetanol. Tujuan dari penelitian ini adalah mengetahui pengaruh berat substrat terhadap produksi gula reduksi dan mengetahui pengaruh volume enzim α-amilase dan glukoamilase terhadap produksi gula reduksi. Penelitian ini diawali dengan persiapan alat dan bahan, serta analisis dan pengujian.
=====================================================================================================================================
Bioethanol is an alternative fuel made from biomass containing sugar, starch, and cellulose components. One of Indonesia's aquatic commodities with potential for development as a bioethanol feedstock is macroalgae. One such species, the green algae Caulerpa Lentillifera, with its high carbohydrate, lipid, and polysaccharide content, is considered a source of renewable energy. These components, particularly the polysaccharides, can be enzymatically hydrolyzed into monosaccharides and subsequently fermented into bioethanol. The objective of this study is to determine the effect of substrate weight on reducing sugar production and to assess the influence of α-amylase and glucoamylase enzyme volumes on reducing sugar production. This study began with the preparation of equipment and materials, followed by analysis and testing.

Item Type: Thesis (Other)
Uncontrolled Keywords: Bioethanol, Caulerpa Lentillifera, Hidrolisis Enzimatis, Bioethanol, Caulerpa Lentillifera, Hydrolysis Enzyme
Subjects: Q Science > QD Chemistry > QD320 Cellulose. Hydrolysis
Divisions: Faculty of Vocational > Industrial Chemical Engineering
Depositing User: Mohammad Fakhri Asrori
Date Deposited: 01 Aug 2025 03:51
Last Modified: 01 Aug 2025 03:51
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/124944

Actions (login required)

View Item View Item