Almumtaza, Nabilatul (2025) Eksplorasi Limbah Sekam Padi (Oryza Sativa L) Untuk Perancangan Produk Tableware Caffe Series. Other thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.
![]() |
Text
5028211089-Undergraduate_Thesis.pdf - Accepted Version Restricted to Repository staff only Download (12MB) | Request a copy |
Abstract
Penelitian ini mengeksplorasi pemanfaatan limbah sekam padi (Oryza sativa L) sebagai bahan baku alternatif untuk produk tableware di kafe, dengan fokus pada inovasi material, modularitas, dan pengalaman kebersamaan. Latar belakang dari penelitian ini berawal dari tingginya volume limbah sekam padi yang tidak dimanfaatkan dengan optimal, padahal memiliki potensi besar sebagai bahan baku yang ramah lingkungan. Tujuan utama dari penelitian ini adalah merancang produk tableware berbasis sekam padi yang dapat meningkatkan pengalaman sosial di kafe seperti Asmaraloka, di mana fleksibilitas dan fungsionalitas menjadi kunci. Dengan konsep modular, produk ini memungkinkan penyesuaian produk untuk kebutuhan pengunjung, serta dapat mendorong interaksi sosial yang lebih mendalam. Produk yang dihasilkan memiliki sifat biodegradable dan dapat mendukung keberlanjutan lingkungan tanpa mengorbankan estetika dan kekuatan mekanik. Melalui penerapan objective tree, penelitian ini menciptakan solusi desain yang menyatukan keberlanjutan, estetika, dan fungsi dalam produk yang ideal untuk pengalaman makan bersama di ruang publik.
========================================================================================================================================
This research explores the utilization of rice husk waste (Oryza sativa L) as an alternative raw material for tableware products in cafés, focusing on material innovation, modularity, and social experience. The background of this study arises from the high volume of rice husk waste that is often underutilized, despite its significant potential as an environmentally friendly material. The main objective of this study is to design rice husk-based tableware products that can enhance the social experience in cafés such as Asmaraloka, where flexibility and functionality are key. With a modular concept, this product allows customization to meet the needs of visitors and fosters deeper social interaction. The resulting product is biodegradable and supports environmental sustainability without compromising aesthetics and mechanical strength. Through the application of the objective tree, this research creates design solutions that integrate sustainability, aesthetics, and functionality into an ideal product for shared dining experiences in public spaces
Item Type: | Thesis (Other) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Kata Kunci: Eksplorasi, Limbah Sekam Padi, Oryza sativa L, Komposit, Modular, Produk Tableware, biodegradable. Keywords: Exploration, Rice Husk Waste, Composite, Modular, Tableware Products, Biodegradable |
Subjects: | T Technology > TS Manufactures > TS161 Materials management. T Technology > TS Manufactures > TS171 Product design |
Divisions: | Faculty of Creative Design and Digital Business (CREABIZ) > Product Design > 90231-(S1) Undergraduate Thesis |
Depositing User: | Nabilatul Almumtaza |
Date Deposited: | 04 Aug 2025 02:37 |
Last Modified: | 04 Aug 2025 02:37 |
URI: | http://repository.its.ac.id/id/eprint/125436 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |