Arifin, Nur Maghfiroh Adita (2025) Formulasi Insentif Dalam Pengendalian Pemanfaatan Kawasan Pertanian Pangan Berkelanjutan (KP2B) di Kabupaten Bojonegoro Berdasarkan Preferensi Petani. Other thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.
![]() |
Text
5015211103-Undergraduate_Thesis .pdf - Accepted Version Restricted to Repository staff only Download (13MB) | Request a copy |
Abstract
Kabupaten Bojonegoro sebagai Kawasan Strategis Provinsi dalam pengembangan Pertambangan Minyak dan Gas Bumi berdampak pada intensitas perubahan fungsi lahan pertanian menjadi ladang industri migas. Selain itu, pembangunan fasilitas publik secara gencar sebagai implementasi arahan dari RPJMD Kabupaten Bojonegoro tahun 2018 – 2023 juga merupakan faktor pendorong terjadinya alih fungsi lahan pertanian untuk kepentingan umum. Padahal, Kabupaten Bojonegoro merupakan daerah penyangga lumbung pangan nasional. Pemerintah Kabupaten Bojonegoro telah berupaya melindungi lahan pertanian produktif melalui penetapan Kawasan Pertanian Pangan Berkelanjutan (KP2B). Namun, hasil analisis overlay menunjukkan bahwa hingga tahun 2024, sekitar 663 hektar, atau 1,5% dari Kawasan Pemanfaatan Lahan Pertanian Berkelanjutan (KP2B), telah beralih fungsi menjadi lahan terbangun. Oleh sebab itu, dibutuhkan upaya pengendalian pemanfaatan Kawasan Pertanian Pangan Berkelanjutan salah satunya melalui pemberian insentif yang sesuai dengan preferensi petani pemilik lahan.
Tujuan dari analisis ini ialah untuk menentukan bentuk dan nilai insentif dalam pengendalian pemanfaatan Kawasan Pertanian Pangan Berkelanjutan (KP2B) di Kabupaten Bojonegoro berdasarkan preferensi petani yang dilakukan dengan beberapa tahap yaitu tahap pertama adalah menentukan faktor – faktor yang mempengaruhi alih fungsi pada Kawasan Pertanian Pangan Berkelanjutan (KP2B) di Kabupaten Bojonegoro menggunakan metode analisis Structural Equation Modeling (SEM) dan tahap kedua yaitu merumuskan bentuk dan nilai insentif dalam pengendalian pemanfaatan Kawasan Pertanian Pangan Berkelanjutan (KP2B) di Kabupaten Bojonegoro berdasarkan preferensi petani pemilik lahan menggunakan analisis regresi probit (probability unit).
Hasil dari penelitian ini menunjukkan bahwa terdapat terdapat 4 variabel dan 10 sub variabel berpengaruh terhadap indikator penelitian. Variabel yang paling mempengaruhi secara signifikan ialah akses pertanian dan sarana pertanian. Selain itu, penelitian ini menghasilkan 13 formulasi insentif dengan nilai yang bervariasi. Rata-rata nilai insentif yang terbentuk yaitu sebesar 55% dengan beberapa di antaranya memiliki dua opsi nilai yang menyesuaikan kondisi lahan pertanian, yaitu lahan di dataran rendah dan di dataran tinggi. Formulasi insentif yang memiliki dua opsi nilai tersebut terdiri dari bantuan peningkatan debit air serta penyediaan alat dan mesin pertanian.
===================================================================================================================================
Bojonegoro Regency, as a Strategic Area of the Province in the development of Oil and Gas Mining, has led to an increase in the conversion of agricultural land into oil and gas industrial fields. Additionally, the aggressive development of public facilities as part of the implementation of the Bojonegoro Regency Medium-Term Development Plan (RPJMD) for 2018–2023 is another factor driving the conversion of agricultural land for public use. However, Bojonegoro Regency is a key region supporting the national food supply. The Bojonegoro Regency Government has made efforts to protect productive agricultural land through the designation of Sustainable Food Agriculture Zones (KP2B). However, analysis results show that by 2024, approximately 663 hectares, or 1.5% of the Sustainable Agricultural Land Use Zone (KP2B), have been converted into developed land. Therefore, efforts are needed to control the utilization of the Sustainable Food Agriculture Zone, one of which is through the provision of incentives aligned with the preferences of land-owning farmers.
The purpose of this analysis is to determine the form and value of incentives in controlling the utilization of Sustainable Food Agricultural Areas (KP2B) in Bojonegoro Regency based on farmers' preferences, which is carried out in several stages. The first stage is to determine the factors that influence the conversion of Sustainable Food Agricultural Areas (KP2B) in Bojonegoro Regency using the Structural Equation Modeling (SEM) analysis method, and the second stage is to formulate the form and value of incentives in controlling the utilization of Sustainable Food Agriculture Areas (KP2B) in Bojonegoro Regency based on the preferences of landowner farmers using probit regression analysis (probability unit).
The results of this study indicate that there are 4 variables and 10 sub-variables influencing the research indicators. The variables most significantly influencing the indicators are agricultural access and agricultural infrastructure. Additionally, this study produced 13 incentive formulations with varying values. The average incentive value formed is 55%, with some of them having two value options that adjust to the conditions of the agricultural land, namely lowland and highland areas. The incentive formulations with two value options consist of assistance in increasing water flow and the provision of agricultural tools and machinery.
Item Type: | Thesis (Other) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Alih Fungsi Lahan, Bojonegoro, Insentif, KP2B, Pengendalian, Land Use Control, Bojonegoro, Incentives, KP2B, Land Conversion |
Subjects: | H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races > HT133 City and Towns. Land use,urban H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races > HT166 City Planning--Environmental aspects |
Divisions: | Faculty of Civil, Planning, and Geo Engineering (CIVPLAN) > Regional & Urban Planning > 35201-(S1) Undergraduate Thesis |
Depositing User: | Nur Maghfiroh Adita Arifin |
Date Deposited: | 04 Aug 2025 07:07 |
Last Modified: | 04 Aug 2025 07:07 |
URI: | http://repository.its.ac.id/id/eprint/125536 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |