Rancang Bangun Aplikasi Berbasis Web Untuk Perencanaan Penyelenggaraan Makanan Di Rumah Sakit

Mukharom, Muhammad Yusuf (2022) Rancang Bangun Aplikasi Berbasis Web Untuk Perencanaan Penyelenggaraan Makanan Di Rumah Sakit. Other thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.

[thumbnail of 05111740000051-Undergraduate_Thesis.pdf] Text
05111740000051-Undergraduate_Thesis.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (2MB) | Request a copy

Abstract

Kualitas pelayanan makanan pada rumah sakit memiliki pengaruh kritis terhadap kepuasan pasien terhadap kualitas layanan yang diberikan oleh rumah sakit. Proses perencanaan dalam penyelenggaraan makanan yang dimulai dari penyusunan menu, kebutuhan bahan makanan, hingga anggaran merupakan bagian dari tahap yang menentukan anggaran belanja makanan pasien. Proses perencanaan menu, kebutuhan bahan makanan, dan anggaran memerlukan data serta informasi yang diolah dan dianalisis dimana kecepatan pengolahan dan penyampaian informasi memiliki peran yang sangat penting bagi setiap instansi, terutama instansi yang memiliki tingkat rutinitas yang tinggi dan memiliki banyak data yang harus diolah. Hingga saat ini belum ada satu kesatuan sistem teknologi informasi khusus yang mencakup proses perencanaan menu, kebutuhan bahan makanan, dan anggaran makanan pasien rumah sakit. Peneliti tertarik untuk membuat sistem berbasis website untuk membantu ahli gizi dalam melakukan perencanaan menu beserta perhitungan nilai gizi dan perencanaan anggaran serta jumlah kebutuhan bahan makanan berdasarkan jumlah porsi yang diinginkan di dalam satu kesatuan sistem.
=================================================================================================================================
The quality of food service in hospitals has a critical influence on patient satisfaction with quality of services provided by hospitals. Planning food service, starting from menu preparation, food ingredients requirement, budget is part of the stage that determines the patient's food expenditure budget. The process of planning menus, food needs, and budgets requires data and information to be processed and analyzed where the speed of processing and delivering information has a very important role for every agency, especially agencies that have a high level of routine and have a lot of data that must be processed. Until now, there has not been a single unified information technology system specifically covering the menu planning process, food ingredients need, and hospital patient food budgets. Researchers are interested in creating a website-based system to assist nutritionists in planning menus along with calculating nutritional values and planning budgets and the amount of food ingredients needed based on the desired number of servings in a single system.

Item Type: Thesis (Other)
Uncontrolled Keywords: Ahli Gizi, Anggaran, Bahan Makanan, Sistem Informasi, Rumah Sakit, Perencanaan Menu, Nutritionists, Budgets, Grocery, Information Systems, Hospitals, Menu Planning.
Subjects: T Technology > T Technology (General) > T58.5 Information technology. IT--Auditing
Divisions: Faculty of Intelligent Electrical and Informatics Technology (ELECTICS) > Informatics Engineering > 55201-(S1) Undergraduate Thesis
Depositing User: Mr. Marsudiyana -
Date Deposited: 10 Oct 2025 06:05
Last Modified: 10 Oct 2025 06:05
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/128550

Actions (login required)

View Item View Item