Pembuatan Biokoagulan Dari Biji Kelor (Moringa Oleifera) Sebagai Pengganti Koagulan Sintetis (Tawas)

Bramantyo, Anggi Eko and Mustofa, Anang (2014) Pembuatan Biokoagulan Dari Biji Kelor (Moringa Oleifera) Sebagai Pengganti Koagulan Sintetis (Tawas). Diploma thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.

[img]
Preview
Text
2311030044-2311030089-Non-Degree.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Biji kelor merupakan bagian dari tumbuhan kelor yang dapat digunakan sebagai koagulan. Tujuan percobaan ini yaitu mengetahui keunggulan koagulan dari biji kelor dibandingkan dengan koagulan sintetis dalam memperbaiki kualitas air sungai. Serta Menganalisa dosis penambahan optimal koagulan biji kelor dalam memperbaiki kualitas sungai berdasarkan parameter pH, turbiditas, TSS dan Kadar Fe . Proses pembuatan produk biokoagulan dari biji kelor melalui beberapa tahap, yaitu mengupas biji kelor dari kulitnya, kemudian dihaluskan. menjadi serbuk biji kelor dengan crusher sampai halus kemudian dikeringkan dalam oven selama 20 menit dengan suhu 70˚C. Kualitas produk biji kelor dapat diketahui dengan menngukur analisa parameter pH, turbiditas, TSS dan Kadar Fe. Hasil percobaan yang didapatkan bahwa Dosis optimum koagulasi pada air sungai brantas menggunakan biji kelor adalah 210 pm, Berdasarkan parameter pH berada diantara 6-8 dan Turbiditas dengan rata rata penurunan sebesar 77,03 %, sementara dosis optimum koagulasi pada air sungai brantas menggunakan Tawas yang adalah 270 pm, Berdasarkan parameter pH berada diantara 6-8 dan Turbiditas dengan rata rata penurunan sebesar 37,23%, Untuk paramrter kadar Fe3+ Pada penambahan biji kelor didapatkan hasil 0,077 ppm, Sementara penambahan Tawar didapatkan hasil 0,098 hal ini sesuai standart baku mutu air bersih yaitu tidak lebih dari 0,3 ppm. =================================================================================== Kelor is part of seed plants kelor can be used as a coagulant. The purpose of the experiment is to find out the superiority of coagulant from kelor seeds compared to synthetic coagulant in improving the water quality of the river. As well as the addition of optimal dosage of coagulant Analyzes seeds kelor in fixing quality of rivers based on the parameters turbiditas, TSS, pH and Fe Levels . The process of making the product biokoagulan from seed through several stages, kelor i.e. kelor pulping of the Peel, then mashed. kelor seed powder into the crusher until smooth then dried in an oven for 20 minutes with a temperature of 70oC. Product quality seed can be known by menngukur kelor analysis parameters pH, TSS, turbiditas and Fe Levels.. Experimental results obtained that the optimum dosage of coagulation in the brantas river water using seed kelor is 210 pm, based on parameters pH is between 6-8 and Turbiditas with an average decrease of 77.03%, while the optimum dosage of coagulation in the brantas river water using alum is 270 pm, based on parameters pH is between 6-8 and Turbiditas with an average decrease of 37,23%, to paramrter levels On the addition of Fe2+ kelor seeds obtained results of 0,077 ppm While the addition of Fresh results obtained according to this standard 0,098 raw quality clean water that is no more than 0.3 ppm

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: RSK 628.162 2 Bra p
Uncontrolled Keywords: biji kelor; koagulan; Kelor seeds
Subjects: T Technology > TP Chemical technology
Divisions: Faculty of Industrial Technology > Chemical Engineering > (D3) Diploma
Depositing User: Mrs Anis Wulandari
Date Deposited: 22 May 2017 07:54
Last Modified: 22 May 2017 07:54
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/41343

Actions (login required)

View Item View Item