Studi Penggunaan Packed Sieve Tray Column Pada Proses Pemurnian Etanol Melalui Proses Distilasi

Ramadani, Tarikh Azis (2017) Studi Penggunaan Packed Sieve Tray Column Pada Proses Pemurnian Etanol Melalui Proses Distilasi. Masters thesis, Institut Teknologi Sepuluh November.

[img] Text
2315201002-Master_Thesis.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (7MB) | Request a copy

Abstract

Semakin berkembangnya ilmu pengetahuan di bidang teknik kimia terutama di bidang distilasi, penelitian ini bertujuan untuk mencari metode alternatif yang digunakan untuk melewati titik azeotrope yang terdapat pada sistem etanol-air. Kadar etanol yang diharapkan menjadi lebih murni dan melewati titik azeotrope yang terdapat pada sistem etanol-air dengan menggunakan packed sieve tray pada proses distilasi. Penggunaan packed sieve tray dapat meningkatkan mass transfer yang ada di dalam kolom bila dibandingkan dengan sieve tray. Dari hasil penelitian didapatkan kadar etanol sebesar 76% mol etanol untuk sieve tray, 81% mol etanol untuk packed sieve tray dengan jenis rasching ring packing, pada ketinggian packing 3 cm, 94% mol etanol untuk packed sieve tray dengan jenis rasching ring packing, pada ketinggian packing 5 cm, 83% mol etanol untuk packed sieve tray dengan jenis steel wool packing, pada ketinggian packing 3 cm, dan 94% mol etanol untuk packed sieve tray dengan jenis steel wool packing, pada ketinggian packing 5 cm. Sementara dari hasil simulasi didapatkan kadar distilat sebesar 72% mol etanol untuk sieve tray, 79% mol etanol untuk packed sieve tray dengan ketinggian packing sebesar 3 cm dan 95% mol etanol untuk ketinggian packing sebesar 5 cm. Dari hasil distilasi diatas, dapat disimpulkan bahwa kadar distilat meningkat dengan penambahan packing dan dengan semakin tinggi packing yang ditambahkan. ================================================================= As the development of science in chemical engineering, especially in the field of distillation, this study aims to find alternative methods used to pass the azeotrope point contained in the ethanol-water system. The expected ethanol content becomes purer and passes through the azeotrope point found in the ethanol-water system by using a packed sieve tray in the distillation process. The use of packed sieve tray can increase mass transfer when compared with sieve tray. From the research results obtained ethanol content of 76% mol ethanol for sieve tray, 81 mol% of ethanol for packed sieve tray with raschig ring packing type at 3 cm packing height, 94% mol ethanol for packed sieve tray with raschig ring packing type at 5 cm packing height, 83% mol etanol untuk packed sieve tray dengan jenis steel wool packing pada ketinggian packing 3 cm, And 94 mole% of ethanol for packed sieve tray with steel wool packing type, at 5 cm packing height. While from the simulation results obtained the distillate content of 72% mol ethanol for sieve tray, 79% mol of ethanol for packed sieve tray with packing height of 3 cm And 95 mole% ethanol for packing height of 5 cm. From the research results, it can be concluded that the level of distillate increases with the addition of packing and with the higher packing added.

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: ethanol, packed sieve tray, packing
Subjects: T Technology > TP Chemical technology
Divisions: Faculty of Industrial Technology > Chemical Engineering > (S2) Master Theses
Depositing User: Tarikh Azis Ramadani
Date Deposited: 07 Dec 2017 07:39
Last Modified: 07 Dec 2017 07:39
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/47247

Actions (login required)

View Item View Item