Mesin Produksi ES Krim Cup

Anggriawan, Ferry (2017) Mesin Produksi ES Krim Cup. Diploma thesis, Institut Teknologi Sepuluh November.

[thumbnail of PDF.pdf]
Preview
Text
PDF.pdf - Published Version

Download (2MB) | Preview

Abstract

Pada Tugas Akhir ini membahas tentang produksi Es Krim yang ingin meninggalkan dan memudahkan cara pembuatan Es Krim Tradisional (Es Puter) mengandalkan seorang tenaga manusia untuk memutar kontainer dan mengaduk adonan agar tidak lengket pada dinding kontainer untuk pendinginan yang merata dan waktu yang dibutuhkan sekitar ± 3jam dalam sekali produksi. Untuk mengganti tenaga seorang manusia digunakan Motor 1 fasa untuk mengaduk adonan dan bertujuan untuk mendapatkan pendinginan yang merata. Ketika terjadi pengerasan adonan, kecepatan motor akan menurun sesuai dengan proses pembekuan.
Untuk membuat stabil kecepatan motor diperlukan adanya kontrol kecepatan Motor 1 fasa. Dalam mengontrol Motor 1 fasa digunakan rangkaian dimmer yang menggunakan komponen-kompnen utama yang terdiri dari Potensiometer DIAC dan TRIAC yang digunakan untuk mengatur sudut penyalaan pada gelombang AC yang nantinya akan berpengaruh pada arus dan kecepatan motor. Terdapat juga Sensor Rotary Encoder relatif untuk mendapatkan logika 0 dan 1. Dan juga motor servo untuk memutar Potensio dengan cara mengatur sudut penyalaan gelombang AC untuk mendapatkan kecepatan yang telah ditentukan. Ketika Sensor kecepatan mendeteksi kecepatan yang telah ditentukan berkurang, Servo akan memutar Potensio agar dapat menambah sudut penyalaan yang mengakibatkan terjadinya kenaikan arus dan kecepatan ditentukan dengan menggunakan signal PWM yang berada pada Mikrokontroler.
Dengan adanya Motor yang telah dikontrol dapat menggantikan tenaga seorang manusia untuk mengaduk adonan es krim dalam 1 kali produksi (±3jam).
=====================================================================================================
This final project discusses the production of Ice Cream that wants to leave and facilitate the way of making Ice Cream Traditional (Ice Puter) rely on a human power to rotate the container along with stirring the dough so that it does not stick to the container wall for uniform cooling and time required about ± 3 hours In one production.
To replace a human power the use of a 1-phase motor to stir the dough and aims to obtain even cooling. When dough hardening occurs, the motor speed will decrease according to the freezing process.
To create a stable motor speed required a 1-phase motor speed control. In a 1-phase motor control a dimmer circuit is employed using main components comprising a DIAC and TRIAC Potentiometer which is used to adjust the ignition angle of the AC wave which will affect the current and motor speed. There is also a relative rotary encoder sensor that uses Octocoupler to obtain logic 0 and 1 which will also be processed in OP-Amp393. And also the servo motor to rotate the potentios by adjusting the angle of the ignition wave to get the speed that has been determined. When the speed sensor detects a predetermined speed decreases the servo will rotate the potentio to increase the angle of ignition resulting in a rise in current and speed determined by using PWM signal residing on the microcontroller.
With the motor that has been controlled can replace a human power to stir the dough ice cream in 1 time production (± 3 hours).

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: RSEO 621.381 5 Ang m-1
Uncontrolled Keywords: Es Puter, Dimmer Circuit, Rotary Encoder Relative, Motor servo, Mikrocontoler PWM.
Subjects: T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery > TJ230 Machine design
T Technology > TK Electrical engineering. Electronics Nuclear engineering > TK7872 Electromagnetic Devices
Divisions: Faculty of Industrial Technology > Electrical Engineering > 20401-(D3) Diploma 3
Depositing User: Ferry Anggriawan .
Date Deposited: 17 Jan 2018 06:56
Last Modified: 05 Mar 2019 04:14
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/48444

Actions (login required)

View Item View Item