Perangkat Bergerak Untuk Pencatatan Hasil Pengukuran Makanan dan Minuman

Kurniawan, Arya Putra (2018) Perangkat Bergerak Untuk Pencatatan Hasil Pengukuran Makanan dan Minuman. Undergraduate thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.

[thumbnail of 0511440000107-Undergraduate_Theses.pdf]
Preview
Text
0511440000107-Undergraduate_Theses.pdf - Accepted Version

Download (7MB) | Preview

Abstract

Makanan dan minuman adalah salah satu kebutuhan terpenting manusia. Namun adakalanya makanan dan minuman yang dikonsumsi oleh manusia justru mengakibatkan dampak negatif. Hal ini membuktikan perlunya pengukuran kualitas makanan dan minuman pada lokasi umum secara berkala. Ada 3 masalah terkait keabsahan dari hasil pengukuran kualitas makanan dan minuman. Pertama, bagaimana memastikan operator yang ditugaskan melakukan pekerjaan di lokasi dimana ia ditugaskan. Kedua, memastikan operator memberi data laporan yang valid (disertai dengan bukti pengerjaan). Terakhir, memastikan operator yang ditugaskan mengerjakan tugasnya tanpa digantikan orang lain.
Diperlukan sebuah sistem pencatatan hasil pengukuran kualitas makanan dan minuman yang mobile agar dapat menyelesaikan masalah yang ada. Selain memiliki sebuah tempat penyimpanan data sentral yang terhubung melalui koneksi internet, sistem ini tentunya harus memiliki beberapa fitur untuk mengatasi masalah pemalsuan data hasil pengukuran kualitas.
Hasil yang didapatkan dari tugas akhir ini adalah aplikasi perangkat bergerak yang dapat mencatat rute lokasi dari pengguna dan foto wajah pengguna untuk memastikan data yang dimasukkan telah valid.
=================================================================================Food and beverage is one of the most important human needs. But sometimes food and drinks consumed by humans could result in negative impact. This proves the necessity of regularly measuring the quality of food and beverages. Measurement of the quality of food is certainly carried out by the relevant health institutions. There are 3 emerging problems related to the validity of the results of measuring the quality of food and beverages. First, how to make sure the assigned operator actually does the assignment at the location where he is assigned. Second, how to ensure the operator gives valid data (including assignment’s evidence). Last, how to make sure the operator actually does its assignment without being replaced by anyone.
A mobile record-keeping system of food and beverage quality measurements is needed in order to resolve the problem. In addition to having a central data storage that is connected through an internet connection, this system must have some ability, especially to overcome the problem of data quality falsification results.
The results obtained from this study is a mobile device application that can record the user's location route and the user's face image to make sure the data entered is valid.

Item Type: Thesis (Undergraduate)
Additional Information: RSIf 621.384 56 Kur p-1
Uncontrolled Keywords: mobile, lokasi, valid, sistem pengukuran kualitas
Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA76.585 Cloud computing. Mobile computing.
Divisions: Faculty of Information Technology > Informatics Engineering > 55201-(S1) Undergraduate Thesis
Depositing User: Arya Putra Kurniawan
Date Deposited: 24 Jun 2021 00:56
Last Modified: 24 Jun 2021 00:56
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/54600

Actions (login required)

View Item View Item