Studi eksperimental pengaruh variasi temperatur terhadap efisiensi oven untk pengeringan daun mengkudu

Adi, Faisal Rahman (2015) Studi eksperimental pengaruh variasi temperatur terhadap efisiensi oven untk pengeringan daun mengkudu. Diploma thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember Surabaya.

[img]
Preview
Text
2112030060-Non_Degree.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Pengeringan makanan adalah salah satu teknik dalam proses produksi makanan tak berbahan pengawet kimia. Majunya teknologi membuat pengeringan ini tak lagi menggunakan cara konvensional yakni dengan cara mengeringkan dengan bantuan sinar matahari. Perkembangan teknologi menyebabkan munculnya alat - alat untuk melakukan proses pengeringan ini. Oven pengering yang telah ada memerlukan pengujian lanjut agar ditemukan temperatur optimal untuk proses pengeringan daun mengkudu. Dari proses pengujian pengeringan daun mengkudu menggunakan oven temperatur terefisien dalam adalah sekitar 75 ° C, karena pada pengujian temperatur tersebut menunjukkan hasil kerugian panasnya keseluruhannya (Qlosstotal) 661,673 W, kalor penguapan (Qevap) daun mengkudu yang terbesar yaitu 288,466 W, waktu pengeringan keseluruhan yang tercepat yaitu 115 menit, efisiensi termis (Ƞtermis) yang tertinggi yaitu sebesar 13,521 %, dan pengurangan bobot (rendamen) 22,283 %. ===================================================================================================== Food drying process is the one of technique in the process of food production without chemistry preservative materials. The development of technologies make these drying process without conventional ways nowday, sun rays is the kind of conventional ways. The development of technologies make the rising of new drying process tools. The own drying oven needs to next experiment to finds optimum themperature for Morinda citrifolia leaves drying process. From this experimental proscess of Morinda citrifolia leaves that used Oven the efficiencies themperature is around 75 ° C, because in that experiments have the result of the heat loss total (Qlosstotal) 661,673 W, the biggest heat evaporation (Qevap) of Morinda citrifolia leaves is 288,466 W, the fastest of drying time is 115 minute, the highest thermal efficiency (Ƞthermal) is 13,521 %, and the decrease of weight (rendamen) is 22,283 %.

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: RSM 660.284 26 Adi s
Uncontrolled Keywords: Pengeringan, Daun Mengkudu, Temperatur, Oven
Subjects: T Technology > TN Mining engineering. Metallurgy > TN752.I5 Steel--Heat treatment
Divisions: Faculty of Industrial Technology > Mechanical Engineering > 21401-(D3) Diploma 3
Depositing User: - Taufiq Rahmanu
Date Deposited: 20 Nov 2019 08:16
Last Modified: 20 Nov 2019 08:16
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/71920

Actions (login required)

View Item View Item