Fakhrullah, Adam (2020) Studi Literatur Produksi Biogas Dari Minyak Dan Lemak Limbah Industri Rumah Makan. Other thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.
Preview |
Text
03211640000051-Undergraduate_Thesis.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
Industri rumah makan sangat berkembang pesat di Indonesia terutama pada kota – kota besar. Limbah rumah makan yang mengandung banyak konsentrasi minyak dan lemak berpotensi untuk menyebabkan masalah pada sistem pembuangan air limbah dan apabila dibuang langsung ke lingkungan. Permasalahan tersebut perlu ditangani, salah satu cara penanganannya adalah dengan memanfaatkan minyak dan lemak limbah rumah makan menjadi sumber energi alternatif yang ramah lingkungan, murah dan mudah diperoleh dari lingkungan sekitar yaitu biogas. Oleh karena itu, perlu dilakukan kajian pustaka yang bertujuan untuk mengetahui produksi biogas dari minyak dan lemak limbah industri rumah makan.
Studi literatur diawali dengan melakukan pengumpulan data sekunder dari pustaka dan ringkasan kajian pustaka yang terkait atau berhubungan dengan topik bahasan studi literatur. Kemudian dilanjutkan dengan studi kasus dan analisis yang berkaitan dengan topik bahasan sehingga menghasilkan kesimpulan dan saran. Kajian pustaka bersumber dari jurnal, buku maupun artikel dalam jangka waktu diusahakan selama 5-10 tahun terakhir. Jumlah pustaka yang akan digunakan minimal 30 buah. Hasil dari kajian pustaka akan disajikan dalam bentuk tabel dan/atau matriks untuk merepresentasikan informasi yang telah dirangkum sehingga memudahkan pembaca memahaminya.
Hasil studi literatur dan studi kasus produksi biogas dari minyak dan lemak limbah rumah makan menunjukkan bahwa perombakan tunggal dari limbah minyak dan lemak rumah makan dengan konsentrasi VS sebesar 5–15 g/L dapat menghasilkan biogas sebesar 60 – 1140 mL/gVS. Kemudian, co-digestion antara limbah minyak dan lemak dengan sampah makanan dengan konsentrasi VS yang semakin tinggi menunjukkan hasil yang lebih baik menghasilkan produksi biogas yang optimal pada rasio konsentrasi VS(g/L) 1:4 (sampah makanan : minyak dan lemak) dan co-digestion limbah minyak dan lemak dengan lumpur limbah domestik dengan konsentrasi VS yang semakin tinggi menunjukkan hasil yang lebih baik menghasilkan produksi biogas yang optimal pada rasio konsentrasi VS(g/L) 1:2 (lumpur limbah : minyak dan lemak). Selanjutnya, produksi biogas terbaik diperoleh pada perlakuan suhu termofilik (50-60C) dibandingkan dengan suhu mesofilik (30-40C).
===============================================================================================
The restaurant industry is growing rapidly in Indonesia, especially in big cities. Restaurant wastes that contain large concentrations of fat, oil, and grease have the potential to cause problems in the sewage system and when discharged directly into the environment. This problem needs to be addressed, one way of handling it is by utilizing the oil and fat from restaurant waste to become an alternative energy source that is environmentally friendly, inexpensive and easily obtained from the surrounding environment, namely biogas. Therefore, it is necessary to conduct a literature review that aims to determine the production of biogas from fat, oil, and grease from the restaurant industry waste.
Literature study begins by collecting secondary data from the literature and literature review summary related or related to the topic of literature study. Then proceed with case studies and analysis related to the topic so as to produce conclusions and suggestions. Literature review sourced from journals, books and articles within a period of effort for the last 5-10 years. The number of libraries that will be used is at least 30 pieces. The results of the literature review will be presented in the form of tables and / or matrices to represent the information that has been summarized to make it easier for readers to understand.
The results of literature and case studies of biogas production from fat, oil and grease (FOG) of restaurant show that a single substrate anaerobic digestion of fat, oil and grease of restaurant with a VS concentration of 5-15 g/L can produce biogas of 60-1140 mL/gVS. Then, co-digestion using FOG and food waste produce optimal biogas with a higher VS contribution achieve a better results in production at a ratio of VS (g/L) concentration of 1:4 (food waste: FOG) and co-digestion using FOG with sewadge sludge with a higher VS contribution achieve a better results in biogas production that is optimal ratio of VS (g/L) concentration of 1:2 (sewage sludge: FOG). Furthermore, the best biogas production is obtained at thermophilic temperatures (50-60C) compared to mesophilic temperatures (30-40C).
Item Type: | Thesis (Other) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Anaerobic digestion,Biogas, Co-digestion, Fat; Oil; and Grease, Restaurant Industry Waste,Perombakan Anaerobik, Biogas, Co-digestion, Minyak dan lemak, Limbah Rumah Makan |
Subjects: | T Technology > TD Environmental technology. Sanitary engineering > TD195.B56 Biomass energy T Technology > TD Environmental technology. Sanitary engineering > TD756.45 Anaerobic treatment |
Divisions: | Faculty of Civil, Planning, and Geo Engineering (CIVPLAN) > Environmental Engineering > 25201-(S1) Undergraduate Thesis |
Depositing User: | Adam Fakhrullah |
Date Deposited: | 17 Aug 2020 02:06 |
Last Modified: | 23 Jun 2023 07:42 |
URI: | http://repository.its.ac.id/id/eprint/78481 |
Actions (login required)
View Item |