Prihadianto, Rahaditya Dimas (2014) Perbaikan Rantai Pasok Dengan Metode Value Chain Analysis Pada Rantai Pasok Kopi. Undergraduate thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember Surabaya.
|
Text
2510100061-Undergraduate_Thesis.pdf - Published Version Download (2MB) | Preview |
Abstract
Sektor pertanian hingga saat ini masih memberikan sumbangan cukup besar untuk PDB Indonesia. Namun, fakta menunjukkan bahwa post harvest waste dari produk agrikultur dapat mencapai 20%-60% dari total produksi. Artinya dengan waste hingga mencapai 60% dapat menyebabkan target produksi tidak terpenuhi. Sehingga, diperlukan perbaikan pada inbound supply chain untuk dapat menanggulangi waste yang terjadi. Subsektor tanaman perkebunan menjadi hal yang menarik untuk dibahas angka ekspor yang mulai menunjukkan trend positif tahun-tahun belakangan ini namun angka produksi menunjukkan trend negatif. Penelitian ini akan mencoba melihat waste yang terjadi di Food Supply Chain Kopi menggunakan metode Value Chain Analysis dengan memperhatikan indikator kinerja yang kritis. Pada Metode Value Chain Analysis, akan digambarkan Current State Value Stream Mapping (CSM) dan dilakukan eliminasi waste yang ditangkap dari peta CSM tersebut dan dilanjtkan dengan penggambaran Future State Value Stream Mapping (FSM). Analisis juga dilanjutkan dengan analisis Benefit Cost Ratio untuk mengetahui seberapa besar benefit yang diperoleh bila melakukan rekomendasi untuk eliminasi waste yang ditangkap dalam rantai pasok yang dilakukan ============================================================================================== Agricultural sector still provide sufficiently big for gross domestic bruto in Indonesia. In fact, data shows that post-harvest waste happened in Agricultural Supply Chain affect 20-60% from total production. Therefore, redesigning the supply chain is needed to fix waste happened in certain sector on agricultural supply chain. Coffee Plantation subsector is interesting to be elaborated because of export number raising. Nevertheless, the raising of export number is doesn’t followed by the raising number of production that can be hypothesized caused post harvest waste. This study try to elaborate the waste using Value Chain Analysis Method with combination of critical performance indicator. Value Chain Analysis will maps the Current State Value Stream Mapping (CSM) and trace the waste and then eliminate it. It is continued by mapping of Future State Value Stream Mapping (FSM). Analyzing supply chain is using Benefit Cost Ratio in order to know how much benefit will be get than the cost will be taken out to do the recomendation of fixing the supply chain
Item Type: | Thesis (Undergraduate) |
---|---|
Additional Information: | RSI 658.155 2 Pri p |
Uncontrolled Keywords: | Food Supply chain Management(FSCM), Value Chain Analysis, Value Stream Mapping, Indikator Kinerja, Benefit Cost Ratio |
Subjects: | H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > HD38.5 Business logistics--Cost effectiveness. Supply chain management. ERP T Technology > T Technology (General) > T58.62 Decision support systems |
Divisions: | Faculty of Industrial Technology > Industrial Engineering > 26201-(S1) Undergraduate Thesis |
Depositing User: | EKO BUDI RAHARJO |
Date Deposited: | 15 Oct 2020 06:42 |
Last Modified: | 15 Oct 2020 06:42 |
URI: | http://repository.its.ac.id/id/eprint/82149 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |