Rosa, Dhea Alifia (2021) Perancangan Aplikasi Mobile sebagai Media Donasi Makanan Online dalam Mengurangi Food Waste di Surabaya. Undergraduate thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.
Text
08311640000046_Undergraduate Thesis.pdf - Accepted Version Restricted to Repository staff only Download (6MB) | Request a copy |
Abstract
Sampah merupakan salah satu permasalahan lingkungan yang dihadapi di seluruh dunia. Peningkatan jumlah sampah disebabkan oleh kepadatan penduduk dan pertumbuhan ekonomi, terutama pada kota besar seperti Surabaya. Komposisi sampah di Surabaya didominasi oleh sampah sisa makanan daripada sampah non organik. Penyebab utama dari jumlah timbulan sampah sisa makanan adalah kurangnya perencanaan pembelian bahan makanan dan pengolahan bahan makanan. Fenomena food waste adalah makanan yang telah kadaluarsa atau makanan yang dibuang oleh konsumen tingkat akhir. Penghasil sampah makanan terbesar berasal dari distributor makanan, industri jasa makanan, dan rumah tangga. Untuk mengurangi sampah sisa makanan, dibutuhkan platform untuk membagikan makanan kepada orang lain yaitu sebuah aplikasi mobile.
Metode perancangan yang digunakan adalah metode design thinking dengan dilakukan bersama kelompok yang memiliki pandangan berbeda – beda dalam membuat perancangan desain aplikasi. Depth interview akan dilakukan dengan mewawancarai startup yang sejeneis, studi literatur digunakan untuk mengumpulkan teori – teori mengenai food waste dan desain antarmuka sebagai landasan teori dalam perancangan aplikasi. Serta, metode user testing digunakan untuk menguji kelayakan aplikasi kepada pengguna.
Hasil dari penelitian ini adalah aplikasi mobile bertema gerakan sosial donasi makanan dan bahan makanan kepada masyarakat urban, sebagai upaya membangun komunitas digital dalam mengurangi jumlah sampah makanan.
=====================================================================================================
Garbage is one of the world’s environmental problems. The increase in amount of waste is caused by population density and economic growth, especially in a big city like Surabaya. The composition of waste in Surabaya dominated by food waste rather than a non organic waste. The main cause of the amount of waste are lack of planning for food purchases and food processing. The food waste phenomenon is food that has expired or food discarded by end-level consumers. The largest producers of food waste come from food distributors, the food service industry, and households. To reduce food waste, a platform is needed to share food with others, namely a mobile application.
The design method used is design thinking, gather a group of people who have a different opinions about food waste. Depth interview will be conducted by interviewing similar startups, literature studies are used to collect theories about food waste and interface design as a theoretical basis in application design. Also, the user testing method is used to test the usability of the application to users.
The result of this research is a mobile application with s theme of the social movement of donating food and groceries to urban communities, as an effort to build a digital community in reducing the amount of food waste.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | aplikasi, food waste, donasi, application, food waste, donation |
Subjects: | N Fine Arts > NC Drawing Design Illustration |
Divisions: | Faculty of Creative Design and Digital Business (CREABIZ) > Visual Communication Design > 90241-(S1) Undergraduate Thesis |
Depositing User: | Dhea Alifia Rosa |
Date Deposited: | 10 Mar 2021 01:37 |
Last Modified: | 10 Mar 2021 01:37 |
URI: | http://repository.its.ac.id/id/eprint/83996 |
Actions (login required)
View Item |