Pengembangan Model Optimasi Pengadaan Dan Produksi Mempertimbangkan Pertumbuhan Ayam Dan Multi Variasi Potongan Produk Pada Industri Ayam Potong

Annauvali, Mohamad Qutbudin (2021) Pengembangan Model Optimasi Pengadaan Dan Produksi Mempertimbangkan Pertumbuhan Ayam Dan Multi Variasi Potongan Produk Pada Industri Ayam Potong. Undergraduate thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.

[thumbnail of 02411740000100-Undergraduate_Thesis.pdf] Text
02411740000100-Undergraduate_Thesis.pdf - Accepted Version
Restricted to Repository staff only until 1 October 2023.

Download (6MB) | Request a copy

Abstract

Produksi ayam pedaging khusunya untuk ras broiler memiliki permintaan yang cukup besar, sehingga proses produksi mulai dari pengadaan hingga pemotongan perlu untuk dioptimalkan. Keseimbangan antara permintaan dan persediaan menjadi hal yang penting untuk mendapatkan keuntungan yang tinggi. Salah satu strategi untuk mencapai keseimbangan tersebut adalah mengaplikasikan pull supply chain strategy dimana produksi dilakukan berdasarkan permintaan aktual. Strategi ini diterapkan pada produksi ayam pedaging sehingga dengan permintaan yang pasti, proses perencanaan dapat dilakukan lebih akurat. Permasalahan pada produksi ayam pedaging adalah pengambilan keputusan untuk pengadaan dan jumlah pemotongan ayam. Hal ini dikarenakan karakteristik dari persediaan bahan baku atau ayam hidup yang bersifat dinamis (mengalami pertumbuhan bobot pada setiap periode) sehingga pengadaannya harus tepat agar tidak terjadi penumpukan persediaan atau tingginya tingkat shortage. Permasalahan ini termasuk pada lot sizing problem dengan multi produk. Dan untuk permasalahan pemotongan termasuk pada disassembly scheduling problem dimana keputusan pembongkaran ayam utuh menjadi beberapa sub produk perlu untuk diperhitungkan. Penelitian ini membangun model optimasi pengadaan dan produksi pemotongan variasi multi produk dalam spreadsheet dengan metode mixed integer linear programming. Hasil dari pembangunan model akan dilakukan eksperimen numerik untuk mengetahui tingkah laku dari model dan menganalisanya terhadap hasil fungsi objektif dan variabel keputusannya.
=====================================================================================================
Production of chicken meat, especially for broiler breeds, has a large demand,
so that the production process from procurement to slaughter and disassembly of
whole chickens needs to be optimized. The balance between demand and supply is
important to get high profits. One strategy to achieve the balance of supply and
demand is to apply a pull supply chain strategy where production is carried out
based on actual demand. This strategy is applied to broiler production so that with
a definite demand, the planning process can be carried out more accurately. The
problem with chicken meat production is the decision making for the procurement
and the number of chicken carcasses that are slaughtered. This is due to the dynamic
characteristics of the stock of raw materials or live chicken (the weight of the
chicken will continue to increase over time) so that the procurement process must
be good, so that there is no excess inventory or high shortage rate. This problem is
included in the lot sizing problem with multiple products. And for slaughtering
problems including the disassembly scheduling problem where the decision to
disassemble whole chicken into several sub-products needs to be considered. This
study builds an optimization model for the procurement and production of multi�product variations in a spreadsheet using the mixed integer linear programming
method. The results of the model development will be carried out numerical
experiments to determine the behavior of the model and analyze it against the
results of the objective function and its decision variables.

Item Type: Thesis (Undergraduate)
Uncontrolled Keywords: Lot sizing problem, disassembly scheduling, linear programming, broiler industry, pull supply chain, chicken meat production permasalahan ukuran lot, penjadwalan pembongkaran, linear programming, industri ayam potong, pull supply chain, produksi daging ayam
Subjects: T Technology > TS Manufactures > TS157.5 Production scheduling
Divisions: Faculty of Industrial Technology and Systems Engineering (INDSYS) > Industrial Engineering > 26201-(S1) Undergraduate Thesis
Depositing User: Mohamad Qutbudin Annauvali
Date Deposited: 09 Aug 2021 06:58
Last Modified: 09 Aug 2021 07:22
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/85351

Actions (login required)

View Item View Item