Cahyono, Ari Dwi (2021) Pengaturan Temperatur Dan Kelembaban Pada Mesin Proofer Menggunakan Metode PID. Undergraduate thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.
Text
10311710003027-Undergraduate_Tesis.pdf - Accepted Version Restricted to Repository staff only until 1 October 2023. Download (3MB) | Request a copy |
Abstract
Pada era saat ini banyak sekali umkm yang masih melakukan proses pengembangan roti (Proofing) menggunakan alat seadanya untuk mengurangi biaya produksi. Dengan menggunakan sebuah alat sederhana yang berbentuk seperti rak dan ditutupi dengan plastik di bagian luarnya dan menggunakan air panas yang di taruh di sebuah wadah untuk meningkatkan suhu dan kelembabannya. Proses proofing seperti itu akan mendapatkan kendala jika proses itu tidak dijaga seacara langsung oleh pekerja karena jika terlalu lama adonan di tempat tersebut bisa menyebabkan kerusakan pada adonan,
Pada proyek akhir ini penulis akan membuat sebuah mesin proofer yang menggunakan sensor DHT 11 sebagai sensor suhu dan heater sebagai aktuator. Kontrol PID diimplementasikan pada sistem yang digunakan untuk memastikan bahwa mesin tetap terjaga pada setpoint suhu yang diberikan yaitu 35°C - 45°C. Kontrol PID diimplemetasikan pada heater yang diatur tegangannya sehingga menghasilkan panas yang mencapai setpoint yang telah ditentukan. Suhu dimonitor denan menggunakan LCD dan diatur tetap stabil dengan bantuan fan.
Hasil dari pengujian menunjukan nilai Kp=24, Ki=0,2 dan Kd=720 mencapai nilai setpoint tercepat 799 second. Dengan adanya alat ini industri Rosmita Bakery dapat meningkatkan ke efisienan dalam melakukan proses proofing tanpa takut tidak terkontrolnya proses tersebut, serta meningkatkan waktu dalam proses proofing walaupun jenis adonan yang dimasukkan kedalam alat proofing ini memiliki berat berbeda dan tentunya jika berat adonan berbeda maka lama prosesnya juga akan berbeda.
====================================================================================================
In the current era, many UMKM are still carrying out the bread development process (Proofing) using makeshift tools to reduce production costs. By using a simple device that is shaped like a shelf and covered with plastic on the outside and using hot water placed in a container to increase the temperature and humidity. Such a proofing process will have problems if the process is not directly supervised by workers because if the dough is in the place for too long it can cause damage to the dough,
In this final project the author will make a proofer machine that uses a DHT 11 sensor as a temperature sensor and a heater as an actuator. PID control is implemented in the system used to ensure that the engine is maintained at a given temperature setpoint of 35°C - 45°C. PID control is implemented on heaters which are voltage regulated so as to produce heat that reaches a predetermined setpoint. The temperature is monitored using the LCD and set to remain stable with the help of a fan.
The test results show the value of Kp = 24, Ki = 0.2 and Kd = 720 reaching the fastest setpoint value of 799 seconds. With this tool, the Rosmita Bakery industry can increase efficiency in carrying out the proofing process without fear of not controlling it, as well as increasing the time in the proofing process even though the type of mixture that is inserted into this proofing tool has a different weight and of course if the weight of the dough is different then the process time will also be long different.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Merancang, Proofing, PID, Proofer, Designing. |
Subjects: | Q Science > QC Physics > QC271 Temperature measurements Q Science > QP Physiology > QP82.2.H8 humidity T Technology > TA Engineering (General). Civil engineering (General) T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery > TJ223 PID controllers T Technology > TK Electrical engineering. Electronics Nuclear engineering > TK3070 Automatic control |
Divisions: | Faculty of Vocational > 36304-Automation Electronic Engineering |
Depositing User: | Ari dwi cahyono |
Date Deposited: | 25 Aug 2021 02:32 |
Last Modified: | 25 Aug 2021 02:32 |
URI: | http://repository.its.ac.id/id/eprint/89361 |
Actions (login required)
View Item |