Pengaruh Laju Pendinginan Media Air Garam Terhadap Kekuatan Tarik Dan Makro ETSA Pada Las SMAW Low Carbon Steel ASTM36 Menggunakan Elektroda E7016

Velentino, Iqbal febrian (2019) Pengaruh Laju Pendinginan Media Air Garam Terhadap Kekuatan Tarik Dan Makro ETSA Pada Las SMAW Low Carbon Steel ASTM36 Menggunakan Elektroda E7016. Diploma thesis, Institut Teknologi Sepuluh nopember.

[thumbnail of 10211500000119-Non_Degree.pdf]
Preview
Text
10211500000119-Non_Degree.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Perkembangan ilmu pengetahuan dan teknologi (IPTEK) tepatnya pada teknologi pengelasan dewasa ini telah banyak dipergunakan secara luas pada penyambungan batang-batang pada konstruksi bangunan baja dan konstruksi mesin. Sehingga pengetahuan mengenai teknologi pengelasan sangat diperlukan untuk mencapai kesesuaian antara hasil yang diinginkan dengan proses pengelasan yang mungkin dilakukan agar diperoleh hasil yang optimal.
Dalam tugas akhir ini pengelasan yang digunakan las SMAW. Hal yang perlu dikaji adalah pengaruh media air garam sebagai media pendinginan pada proses pengelasan, pemilihan media air garam ini dipilih karena adanya kecenderungan terhadap pemilihan air sebagai media pendinginan pada umunmnya.
Dari hasil pengujian yang telah dilakukan pengelasan SMAW pada baja ASTM 36 dengan elektroda E7016 menggunakan laju pendinginan air dan garam, dapat diketahui bahwa kekuatan tarik pendinginan tanpa garam lebih besar daripada pendinginan menggunakan campuran air garam, dengan nilai 485,663 mpa
=====================================================================================================
The development of science and technology (IPTEK) precisely in today's welding technology has been widely used widely in connecting rods in steel building construction and machine construction. So that knowledge of welding technology is needed to achieve the match between the desired results and the possible welding process in order to obtain optimal results.
In this final project the welding used was SMAW welding. The thing that needs to be studied is the influence of salt water media as a cooling medium in the welding process, the selection of salt water media was chosen because of the tendency towards the selection of water as a cooling medium much higher than the mixture of water and salt .
the results from test conducted with SMAW welding on ASTM 36 steel with E7016 electrodes using the cooling rate of water and salt mixture, it can be seen that the tensile strength without salt is greater than cooling using a mixture of salt water, with a value of 485,663 mpa.

Item Type: Thesis (Diploma)
Uncontrolled Keywords: Pendinginan air garam, SMAW, Tegangan tarik dan SA36. Science and Technology, Welding, SMAW, Salt Water, Cooling Rate, Tensile Strenght , SA36.
Subjects: T Technology > TS Manufactures
T Technology > TS Manufactures > TS227 Welding.
Divisions: Faculty of Vocational > Mechanical Industrial Engineering
Depositing User: Iqbal febrian valentino
Date Deposited: 20 Sep 2021 08:13
Last Modified: 19 Jan 2024 15:41
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/91880

Actions (login required)

View Item View Item