Rancang bangun perangkat lunak linked open Data Halal Dan Gizi Pada Produk Makanan Dan Minuman

Fatawi, Jauhar (2016) Rancang bangun perangkat lunak linked open Data Halal Dan Gizi Pada Produk Makanan Dan Minuman. Undergraduate thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember Surabaya.

[thumbnail of 5212100155-Undergraduate_Thesis.pdf]
Preview
Text
5212100155-Undergraduate_Thesis.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Indonesia adalah negara yang mayoritas penduduknya beragama Islam. PadaagamaIslammewajibkanpenganutnyamengkonsumsi makanandanminumanhalal. DiIndonesialembagaBPPOMMUI adalah lembaga yang menyediakan informasi halal atau tidaknya produk. Kurangnya informasi yang disajikan kepada pengguna menjadikan hal yang difokuskan pada tugas akhir ini. Dengan menghubungkan data dengan dataset open data seperti PubChem, MeSH, dan DBpedia serta membuat aplikasi berbasis linked data sehinggamemperkayakonteninformasiprodukhalalberdasar-kan data pada MUI. Hasildaripenelitianiniadalah berupa rancangbangunperangkat lunak yang mana memberikan rekomendasi tentang status gizi dari produkmakananatauminuman. Sehinggaselainpenggunamengetahui status halal atau tidaknya, pengguna dapat mengetahui tingkat gizi dari produk-produk yang dikonsumsinya. Pada tugas akhir ini didapatkan dataset produk halal, dataset zat aditif, dan perangkat lunak ”Linked Open Data Halal dan Gizi”. Dataset produk halal menghimpun data-data produk halal secara detail berserta dengan komposisi produk, nutrisi produk, status halal, dan detail zat aditif bila terkandung dalam produk. Dataset zat aditif diintegrasikan dengan dataset PubChem, DBpedia, dan MeSH sehingga pengguna dapat lebih mengetahui tentang zat aditif yang terkandung pada produk
====================================================================================================
Indonesia is a country that its major population is Muslim. Islam religion oblige its believer to eat halal nutrition and beverages. In Indonesia, BPPOM MUI organization is an organization that provide halal product information. The lack of information presented totheuserarefocusedthingsonthisfinalproject. Bylinkingthedata with open data datasets such as PubChem, MeSH, and DBpedia and creating applications based linked data so enrich the information content of halal products based on MUI data. We develope a web application which provides recommendations on the halal and nutritional status of a food or beverage product. In addition user, identify the status of halal and can determine the level nutrition of products they consumes. The result of this final project are dataset halal products, additives dataset and software ”Linked Open Data Halal and Nutrition”. Datasets consist of a list halal products in detail along with the composition of products, nutritional products, halal status, and details additives if its contained in the product. Dataset additives are integrated with datasets PubChem, DBpedia, and MeSH users can know more about the additives contained in the product

Item Type: Thesis (Undergraduate)
Additional Information: RSSI 005.12 Fat r-1
Uncontrolled Keywords: linked data, produk makanan dan minuman, halal, gizi.
Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA76.754 Software architecture. Computer software
Divisions: Faculty of Information Technology > Information System > 57201-(S1) Undergraduate Thesis
Depositing User: EKO BUDI RAHARJO
Date Deposited: 29 Apr 2020 04:36
Last Modified: 29 Apr 2020 04:36
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/75917

Actions (login required)

View Item View Item