Pra-Desain Pabrik Vanillin dari Kraft Lignin

Bachtiar, Agra Yuba and Wahani, Nelly Fatria (2020) Pra-Desain Pabrik Vanillin dari Kraft Lignin. Undergraduate thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.

[img] Text
02211640000112_02211640000109-Undegraduate_Thesis.pdf - Accepted Version
Restricted to Repository staff only

Download (4MB) | Request a copy

Abstract

Vanillin merupakan senyawa yang digunakan untuk perasa vanilla sintetik, antioksidan guna kosmetik, dan salah satu bahan untuk senyawa farmasi. Sebagai salah satu negara agraris, masyarakat indonesia melakukan bercocok tanaman vanilla guna bahan baku utama dalam produksi vanillin. Meskipun demikian, berdasarkan data dari Food Agricultural Organization (FAO), bila diproyeksikan, kebutuhan vanillin nasional pada tahun 2025 akan mencapai sekitar 47.000 ton/tahun. Sehingga, peluang untuk dibukanya industri yang memproduksi vanillin sintetik akan terbuka lebar untuk memenuhi kebutuhan yang masih belum tercukupi. Proses pembuatan vanillin sintetik dilakukan dengan kraft lignin sebagai bahan baku utama. Mula-mula kraft lignin akan mengalami reaksi oksidasi menjadi vanillin yang dibantu dengan senyawa nitrobenzene pada tekanan 10 bar dan suhu 110 oC. Vanillin yang dihasilkan diekstrak menggunakan pelarut etil asetat dan dilanjutkan dengan pemurnian menggunakan kolom distilasi pada suhu 88 oC dan tekanan 1 bar. Vanillin didapat dari kolom distilasi bagian bawah. Vanillin yang didapat kemudian mengalami kristalisasi, lalu dicuci, dikeringkan, dan selanjutnya disimpan untuk dijual. Perusahaan ini akan berbentuk Perseroan terbatas dengan sistem organisasi garis dan staff. Untuk dapat mendirikan pabrik ini, diperlukan total modal investasi sebesar Rp.220.572.130.151 dengan total biaya produksi sebesar Rp. 355.372.802.387 untuk produksi 100% kapasitasnya sebanyak 6.880 ton/tahun. Estimasi umur pabrik adalah 10 tahun dan waktu pengembalian pinjaman sekiranya selama 4,88 tahun. Dari perhitungan yang telah dilakukan, internal rate of return (IRR) diperoleh sebesar 21,48%, payout time (POT) selama 4,46 tahun, dengan Break Even Point (BEP) sebesar 22,21%. ================================================================================================= Vanillin is a compound used for synthetic vanilla flavoring, antioxidants for cosmetics, and an ingredient for pharmaceutical compounds. As an agricultural country, the Indonesian people cultivate vanilla plants as the main raw material for vanillin production. However, based on data from the Food Agricultural Organization (FAO), if it is projected, the national demand for vanillin in 2025 will reach around 47000 tons / year. With this, the opportunity to open an industry that produces synthetic vanillin will be wide open to meet the needs that are still not enough. The process of making synthetic vanillin is carried out with kraft lignin as the main raw material. At first, kraft lignin will undergo an oxidation reaction to vanillin aided by nitrobenzene at a pressure of 10 bar and a temperature of 110 oC. The resulting vanillin was extracted using ethyl acetate solvent and continued with purification using a distillation column at a temperature of 88 oC and a pressure of 1 bar. Vanillin is obtained from the lower distillation column. The vanillin obtained then undergoes crystallization, is then washed, dried, and then stored for sale. This company will be in the form of a limited liability company with a line and staff organization system. To be able to establish this factory, a total investment capital of Rp. 220,572,130,151 is required with a total production cost of Rp. 355,372,802,387 for 100% production capacity of 6880 tons / year. The estimated life of the factory is 10 years and the loan repayment period is about 4.88 years. From the calculations that have been done, the internal rate of return (IRR) is 21.48%, the payout time (POT) is 4.46 years, with a Break Even Point (BEP) of 22.21%.

Item Type: Thesis (Undergraduate)
Uncontrolled Keywords: lignin,oksidasi,oxidation,vanillin
Subjects: T Technology > TP Chemical technology > TP370 Food processing and manufacture
Divisions: Faculty of Industrial Technology and Systems Engineering (INDSYS) > Chemical Engineering > 24201-(S1) Undergraduate Thesis
Depositing User: Agra Yuba Bachtiar
Date Deposited: 23 Aug 2020 07:01
Last Modified: 23 Aug 2020 07:01
URI: https://repository.its.ac.id/id/eprint/78905

Actions (login required)

View Item View Item