Klasifikas Warna Kematangan Pada Biji Kopi Yang Sudah diSangrai Menggunakan Metode Naive Bayes

Ilmi, Haikal (2021) Klasifikas Warna Kematangan Pada Biji Kopi Yang Sudah diSangrai Menggunakan Metode Naive Bayes. Undergraduate thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.

[thumbnail of 10311710003031-Undergraduate_Thesis.pdf] Text
10311710003031-Undergraduate_Thesis.pdf - Accepted Version
Restricted to Repository staff only until 1 April 2024.

Download (2MB) | Request a copy

Abstract

Dalam Menunjang produktivitas maupun kinerja mesin pastinya ada inovasi yang diberikan. Salah satunya pada mesin roaster atau penyangrai yang kini banyak digunakan dalam mengembangkan bisnis kopi. Dan menghasilkan output biji kopi yang baik dan tentunya memudahkan pengguna mesin roaster memahami mesin yang mereka gunakan. Kebanyakan mesin roaster yang digunakan belum ada pengecekan warna dari biji kopi yang sudah disangrai .
Pada proyek akhir ini dibuat suatu alat untuk mensangrai kopi yang dilengkapi dengan (roaster) sensor warna untuk mengecek warna kematangan biji kopi dengan penambahan metode klasifikasi Naïve bayes untuk menentukan tingkat kematangan biji kopi yang sudah disangrai dan selanjutnya ditampilkan di LCD dalam bentuk nilai RGB .
Hasil Proyek Akhir yang berupa protoype mesin roaster menunjukkan bahwa dalam sistem yang dibuat yaitu klasifikasi warna kematangan pada biji kopi menggunakan 15 data pengujian dengan menggunakan metode Naïve Bayes didapatkan keakuratan sebesar 86,6% , namun masih terdapat error pada pengujian sebesar 13,4%.
================================================================================================
In supporting the productivity and performance of the machine, there must be innovation provided. One of them is the roaster machine which is now widely used in developing the coffee business. And produce good coffee bean output and of course make it easier for roaster machine users to understand the machine they are using. Most of the roaster machines used no color check of the roasted coffee beans yet .
In this final project, a tool for roasting coffee is made which is equipped with a (roaster) a color sensor to check the color of coffee bean maturity with the addition of naïve bayes classification method to determine the maturity level of coffee beans that have been roasted and then displayed in the LCD in the form of RGB values.
The results of the Final Project in the form of a roaster machine prototype show that in the system created, namely the classification of ripeness color on coffee beans using 45 test data using the Naïve Bayes method, the accuracy is 86.6%, but there is still an error in the test of 13.4%.

Item Type: Thesis (Undergraduate)
Uncontrolled Keywords: biji kopi , klasifikasi , sensor warna TCS3200, Mesin Roaster , Naïve Bayes, Coffe Bean, Classification, TCS3200 Color Sensors , Roaster Machine
Subjects: T Technology > TK Electrical engineering. Electronics Nuclear engineering
Divisions: Faculty of Vocational > 36304-Automation Electronic Engineering
Depositing User: Haikal Ilmi
Date Deposited: 07 Mar 2022 04:23
Last Modified: 07 Mar 2022 04:26
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/94789

Actions (login required)

View Item View Item