Sistem Pengatur Takaran Adonan Kerupuk Mawar dengan Metode Fuzzy

Ramadhany, Aries Nurkholish (2021) Sistem Pengatur Takaran Adonan Kerupuk Mawar dengan Metode Fuzzy. Undergraduate thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.

[thumbnail of 10311710003010_Undergraduate_Thesis.pdf] Text
10311710003010_Undergraduate_Thesis.pdf - Accepted Version
Restricted to Repository staff only until 1 October 2023.

Download (3MB) | Request a copy

Abstract

Kerupuk terbuat dari beberapa bahan yaitu garam, tepung tapioka, bawang putih, penyedap rasa, dan air panas. Dalam pembuatan kerupuk terdapat proses untuk menakar adonan kerupuk. Pada penakaran manual, setiap bahan yang ditakar ada kemungkinan untuk kelebihan bahan seperti kelebihan garam ataupun kelebihan dalam menakar bahan lainnya.
Permasalahan tersebut dapat dikurangi errornya dengan Proyek Akhir yang dikerjakan oleh penulis yaitu Sistem Pengatur Takaran Adonan Kerupuk Mawar Pada Pabrik Kerupuk Pak Lasimin. Agar berat yang ditakar lebih mendekati nilai yang diinginkan digunakan metode fuzzy untuk membantu aktuator dapat menutup perlahan dan menghasilkan berat yang sesuai dengan resep. Sistem pengaturan takaran ini selain dapat menakar bahan adonan kerupuk, alat ini juga dapat menghasilkan kerupuk dengan rasa pedas dan gurih sebagai variasi rasa untuk kerupuk yang dibuat.
Setelah dilakukan pengujian penakaran manual didapatkan hasil bahwa masih didapatkan error sebesar 2%-40% yang membuat kurang presisi dari sistem penakaran ini. Tetapi dengan metode fuzzy dapat membantu agar bahan adonan yang dibuat lebih presisi. Dengan metode fuzzy didapatkan error yang cukup rendah sekitar 0,86%-4%.
======================================================================================================
Crackers are made from several ingredients, namely salt, tapioca flour, garlic, flavoring, and hot water. In making crackers there is a process to measure the cracker dough. In manual dosing, every ingredient that is measured there is a possibility for excess ingredients such as excess salt or excess in measuring other ingredients.
This problem can be reduced by error with the final project carried out by the author, namely the Rose Cracker Dough Control System at the Pak Lasimin Cracker Factory. In order for the measured weight to be closer to the desired value, a fuzzy method is used to help the actuator to close slowly and produce a weight according to the recipe. This measuring system is not only able to measure the ingredients of the cracker dough, this tool can also produce crackers with spicy and savory flavors as a variety of flavors for the crackers made.
After doing manual dosing testing, the results showed that an error of 2%-40% was still obtained which made the dosing system less precise. But the fuzzy method can help make the dough ingredients more precise. With the fuzzy method, the error is quite low, around 0.86%-4%.

Item Type: Thesis (Undergraduate)
Uncontrolled Keywords: Fuzzy, Penakaran, Timbangan, Bahan-Baku, Kerupuk, Dosing, Scales, Raw Materials, Crackers
Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA9.64 Fuzzy logic
T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery > TJ230 Machine design
T Technology > TK Electrical engineering. Electronics Nuclear engineering > TK3070 Automatic control
Divisions: Faculty of Vocational > 36304-Automation Electronic Engineering
Depositing User: Aries Nurkholish Ramadhany
Date Deposited: 27 Aug 2021 05:56
Last Modified: 27 Aug 2021 05:56
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/90050

Actions (login required)

View Item View Item