Putri, Tutut Puji Rahayu and Susanto, Atika Sari Astuti (2019) Pra Desain Pabrik Garam Industri dari Garam Rakyat dengan Proses Washing. Undergraduate thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.
Text
02211646000022-02211646000037-Undergraduate_Theses.pdf - Accepted Version Restricted to Repository staff only until 1 October 2023. Download (5MB) | Request a copy |
Abstract
Garam dengan kandungan terbesar NaCl (Natrium Chlorida) merupakan salah satu senyawa anorganik yang berbentuk kristal berwarna bening, larut dalam air dan bersifat higroskopis. Garam biasanya digunakan sebagai bumbu masak untuk memberi rasa asin pada makanan, pengawetan makanan dan obat-obatan tradisional. Seiring berkembangnya ilmu pengetahuan dan teknologi, kandungan NaCl pada garam dapat ditingkatkan sehingga menjadi produk Garam Industri dengan kadar NaCl 98.5% yang digunakan untuk menyokong perindustrian di Indonesia.
Secara umum proses pembuatan dengan proses terpilih dibagi menjadi 3 tahapan proses, yaitu tahap Pre Treatment bahan baku, tahap pencucian dan pemisahan, dan tahap pengeringan dan pengemasan produk. Proses pertama, bahan baku berupa garam rakyat dengan kandungan NaCl sebesar 89,7% dari gudang penyimpanan (F-111) dimasukkan kedalam Roll Crusher I (C-110) agar kristal garam terpecah sehingga dapat dicuci pengotornya. Proses kedua adalah pencucian dan pemisahan. Kristal garam yang telah terpecah akan dicuci dengan brine pada Mixer Tank I (M-210) sehingga diharapkan pengotor akan larut dalam brine. Produk garam industri dan brine kotor akan dipisahkan dengan Thcikener (H-226) untuk kemudian sisa brine kotor yang masih ada pada produk dipisahkan lagi dengan Centrifuge (H- 220).Proses ketiga pengeringan dan pengemasan. Produk garam industri akan dikeringan dengan Rotary Dryer (B-310) untuk menghilangkan sisa air yang masih ada untuk kemudian didinginkan dengan Rotary Cooler (B-320) dan dilakukan pengemasan.
Untuk mendirikan pabrik di rembang, jawa tengah dengan kapasitas 138.000 ton/tahun, laju pengembalian modal (IRR) pabrik ini sebesar 26,23%. Untuk waktu pengembalian modal (POT) adalah 5 tahun dan titik impas (BEP) sebesar 24,21%.
================================================================================================
Salt with the largest content of NaCl (Sodium Chlorida) is one of the crystalline inorganic compounds that is clear in color, soluble in water and hygroscopic. Salt is usually used as a cooking flavour to give saltiness to food, preservation of food and traditional medicines. Along with the development of science and technology, the content of NaCl in salt can be increased to become an Industrial Salt product with 98.5% NaCl content which is used to support industry in Indonesia.
In general the manufacturing process with the selected process is divided into 3 stages of the process, namely the Pre Treatment stage of raw materials, the washing and separation stages, and the stages of drying and packaging the product. The first process, the raw material in the form of folk salt with a NaCl content of 89.7% from the storage warehouse (F-111) is inserted into the Roll Crusher I (C-110) so that the salt crystals are broken so that they can be washed dirty. The second process is washing and separation. The broken salt crystals will be washed with brine in the Tank I Mixer (M-210) so that the impurities will be expected to dissolve in the brine. Industrial salt products and dirty brine will be separated with Thcikener (H-226) and then the remaining dirty brine in the product is separated again by Centrifuge (H-220). The third process is drying and packaging. Industrial salt products will be dried with a Rotary Dryer (B-310) to remove the remaining remaining water and then cooled with a Rotary Cooler (B-320) and carried out packaging.
To set up a factory in Rembang, Central Java with a capacity of 138,000 tons / year, the rate of return of the capital (IRR) of this factory is 26.23%. For the payback period (POT) is 5 years and the break-even point (BEP) is 24.21%.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) |
---|---|
Additional Information: | RSK 338.476 644 Put p-1 2019 |
Uncontrolled Keywords: | Basis desain data, Seleksi dan uraian proses, Neraca massa dan energi |
Subjects: | T Technology > TP Chemical technology > TP370 Food processing and manufacture |
Divisions: | Faculty of Industrial Technology and Systems Engineering (INDSYS) > Chemical Engineering > 24201-(S1) Undergraduate Thesis |
Depositing User: | Atika Sari Astuti Susanto |
Date Deposited: | 12 Nov 2021 09:54 |
Last Modified: | 12 Nov 2021 09:54 |
URI: | http://repository.its.ac.id/id/eprint/61477 |
Actions (login required)
View Item |