Sistem Kontrol Suhu Dan Kelembaban Pada Budidaya Jamur Tiram Menggunakan Metode Fuzzy Logic

Ni'am, Muhammad Khoirun (2021) Sistem Kontrol Suhu Dan Kelembaban Pada Budidaya Jamur Tiram Menggunakan Metode Fuzzy Logic. Undergraduate thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.

[thumbnail of 10311710000064_Undergraduate_Thesis.pdf]
Preview
Text
10311710000064_Undergraduate_Thesis.pdf - Accepted Version

Download (4MB) | Preview

Abstract

Pada budidaya jamur tiram kelembaban menjadi hal penting untuk proses produksi. Jamur tiram memiliki parameter temperature dan kelembaban untuk proses tumbuh jamur dengan baik pada kisaran temperatur 22-28 °C dan kelembaban 80 – 90 %. Pada proses penyiraman jamur tiram di UMKM Barokah Jamur masih menggunakan proses manual sehingga mempengaruhi kualitas panen yang tidak bermutu selalu menjadi titik permasalahan dalam proses pemeliharaan.
Dalam pengerjaan Proyek Akhir ini menggunakan sensor DHT 22 guna mengukur temperatur dan kelembaban yang berfungsi untuk menstabilkan temperatur udara dan kelembaban udara di ruangan kumbung jamur dengan menggunakan kontroller berupa Atmega 2560. Sistem yang dibuat menggunakan metode Fuzzy logic mamdani untuk mengontrol temperatur dan kelembaban.
Hasil dari Proyek Akhir ini menunjukkan bahwa metode fuzzy dalam proses penyiraman dapat dilihat dalam salah satu rule base fuzzy ketika suhu 25 °C dan kelembaban 95 % maka yang terjadi peltier dan kipas akan OFF , lalu lampu dan pompa akan ON sesuai timer yang ditentukan yaitu 6 detik, proses ini akan berhenti jika temperature dan kelembaban kembali normal sesuai set point yaitu temperatur 22-28 °C dan kelembaban 80 – 90 % . Pada pengujian penyiraman dapat bekerja sesuai dengan parameter kelembaban yang ditentukan sesuai dengan rule base pada fuzzy.
===============================================================================================
In oyster mushroom cultivation, humidity is important for the production process. Oyster mushrooms have temperature and humidity parameters for the mushroom growing process well in the temperature range 22-28 °C and humidity 80-90%. In the process of watering oyster mushrooms at the Barokah Mushroom UMKM, they still use a manual process so that it affects the quality of the harvest that is not of good quality, which is always a problem point in the maintenance process.
In this final project, a DHT 22 sensor is used to measure temperature and humidity which functions to stabilize the air temperature and humidity in the kumbung mushroom room using a controller in the form of an Atmega 2560. The system created uses the Mamdani Fuzzy logic method to control temperature and humidity.
The results of this final project indicate that the fuzzy method in the watering process can be seen in one of the fuzzy rule bases when the temperature is 25 °C and humidity is 95% then the peltier and fan will be OFF, then the lights and pump will be ON according to the specified timer, namely 6 seconds, this process will stop if the temperature and humidity return to normal according to the set point, namely temperature 22-28 °C and humidity 80-90%. In the watering test, it can work according to the specified humidity parameters according to the fuzzy rule base.

Item Type: Thesis (Undergraduate)
Uncontrolled Keywords: Jamur, Kendali otomatis, temperatur, kelembaban, Fuzzy logic. Mushroom, automatic control, temperature, humidity
Subjects: T Technology > TK Electrical engineering. Electronics Nuclear engineering
Divisions: Faculty of Vocational > 36304-Automation Electronic Engineering
Depositing User: Muhammad Khoirun Ni'am
Date Deposited: 14 Mar 2022 08:05
Last Modified: 11 Oct 2023 01:27
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/94839

Actions (login required)

View Item View Item