Rancang Bangun Sistem Monitoring Temperatur Pada Proses Rekristalisasi Di Plant Pemurnian Garam Rakyat Berbasis IoT

Widowati, Annisa (2017) Rancang Bangun Sistem Monitoring Temperatur Pada Proses Rekristalisasi Di Plant Pemurnian Garam Rakyat Berbasis IoT. Diploma thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.

[thumbnail of 2414031055-Non_Degree.pdf]
Preview
Text
2414031055-Non_Degree.pdf - Published Version

Download (2MB) | Preview

Abstract

Pemurnian garam dilakukan agar dapat meningkatkan kualitas mutu garam dari petani garam nasional. Kandungan NaCl dalam garam rakyat masih dibawah 84% dari standar yang telah ditentukan. Dalam pemurnian garam rakyat ini terdapat proses rekristalisasi yang sangat penting untuk dijaga temperaturnya, oleh karena itu temperatur harus dipantau dalam proses ini. Selama ini proses monitoring masih menggunakan sistem yang manual dan tidak dapat dipantau jarak jauh, oleh sebab itu Internet of Things (IoT) dapat menjadi salah satu perangkat yang dapat memonitoring apapun dari jarak jauh. Internet of Thing (IoT) adalah sebuah konsep dimana suatu objek yang memiliki kemampuan untuk mentransfer data melalui jaringan tanpa memerlukan interaksi manusia ke manusia atau manusia ke komputer. Raspberry Pi adalah sebuah SBC (single board computer) yang berukuran mini yang mampu mendukung adanya IoT yang kemudian data yang diterima dari sensor akan dikirimkan ke database dan ditampilkan pada web browser, smartphone, dan sebagainya. Hasil kalibrasi dari sensor thermocouple memiliki nilai Ua1 = 0,06093, Ua2 = 0,20410, Uc = 0,603824681, Uexp = 1,208253186, dan eror sebesar 0,026. Perbandingan pembacaan antara ATmega8535 dan Raspberry Pi 3 memiliki keterlambatan yang tidak terlalu jauh jika pengririman data ditunda selama 10 dektik, selisih nilai tertinggi perbandingan pembacaan adalah pada detik ke-720 dan selisih nilai terendah pada detik ke-120.
=================================================================
Purification of salt is done in order to improve the quality of salt quality from national salt farmers. The content of NaCl in crosed salt is still below 84% of the predetermined standard. In the purification of the crosed salt there is a very important recrystallization process to maintain its temperature, therefore the temperature must be monitored in this process. During this time the monitoring process still uses a manual system and can not be monitored far-reaching, therefore the Internet of Things (IoT) can be one device that can monitor anything from a distance. Internet of Thing (IoT) is a concept where an object has the ability to transfer data over a network without requiring human-to-human or human-to-computer interaction. Raspberry Pi is a mini-sized single board computer (SBC) capable of supporting an IOT which then the data received from the sensor is delivered to the database and displayed on a web browser, smartphone, and so forth. The calibration result of the thermocouple sensor has Ua1 = 0,06093, Ua2 = 0,20410, Uc = 0,603824681, Uexp = 1,208253186, and error 0,026. Comparison of readings between ATmega8535 and Raspberry Pi 3 has a delay that is not too far if the data transmission is delayed for 10 dektik, the difference in the highest value of the reading ratio is at 720 seconds and the difference in the lowest value at the 120th seconds.

Item Type: Thesis (Diploma)
Uncontrolled Keywords: Temperatur, IoT, Raspberry Pi
Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software > QA76.8 Microprocessor
T Technology > TK Electrical engineering. Electronics Nuclear engineering > TK5105 Data Transmission Systems
T Technology > TP Chemical technology > TP156 Crystallization. Extraction (Chemistry). Fermentation. Distillation. Emulsions.
Divisions: Faculty of Vocational > Instrumentation Engineering
Depositing User: Annisa Widowati
Date Deposited: 17 Oct 2017 05:11
Last Modified: 06 Mar 2019 04:41
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/46934

Actions (login required)

View Item View Item