Model Simulasi Dinamis untuk Mereduksi Food Waste pada Restoran di Kota Surabaya

Oktaviasari, Sakura Ayu (2020) Model Simulasi Dinamis untuk Mereduksi Food Waste pada Restoran di Kota Surabaya. Masters thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.

[thumbnail of Access Closed by Author] Text (Access Closed by Author)
02411750030003-Master_Thesis.pdf - Accepted Version
Restricted to Repository staff only

Download (2MB) | Request a copy

Abstract

Sektor jasa makanan adalah sumber limbah makanan terbesar ketiga (mencakup 18% dari total) setelah rumah tangga dan industri makanan dalam hal input makanan pada setiap tahap dalam rantai. Masalah pengelolaan limbah makanan pada restoran adalah sebuah fenomena yang kompleks dan mencakup berbagai faktor dan aktivitas. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk membuat model dari hasil penelitian menggunakan metode system dinamicstentang skenario yang dapat digunakan sebagai pertimbangan dalam menentukan kebijakan gunamenurunkan food waste di restoran. Food waste pada restoran di Kota Surabaya saat kondisi eksisting diperkirakan mencapai rata-rata 61,23 kg per restoran per hari. Dua skenario dirancang dalam penelitian ini yaitu menerapkan sistem denda untuk pelanggan yang meninggalkan sisa makanan dan bekerja sama dengan food bank. Berdasarkan hasil simulasi, persentase pengurangan tertinggi dicapai dengan menerapkan skenario ketiga dengan penurunan food waste mencapai 25,10% per harinya. Oleh karena itu penelitian ini menunjukkan bahwa restoran sebaiknya mulai mempertimbangkan untuk bekerjasama dengan food bank untuk mendonasikan makanan sisa layak makannya bagi masyarakat pra-sejahtera di Kota Surabaya. Efek simulasi dari skenario mungkin memberikan hasil yang tidak pasti dan tidak dapat diterima begitu saja. Akan tetapi, penelitian ini dapat memberikan gambaran tentang dampak potensial dari skenario yang dirancang.
======================================================================================================================================
The food service sector is the third largest source of food waste (covering 18% of the total) after households and the food industry in terms of food input at each stage in the value added chain. The problem of managing food waste in the food service sector is a complex phenomenon and includes a variety of factors and activities. By using a dynamic system method, the purpose of this study is to obtain an overview of the results of research of strategy that can be used as a consideration for making policies to reduce food waste in the food service sector. Food waste of restaurants in Surabaya is currently estimated at 61,23 kgper restaurant per day. Two scenarios developed in this study, implementing a fine system for customers who leave food scraps and cooperating with food bank. Based on the simulation results, the highest percentage reduction is achieved by applying the third scenario with a reduction of food waste by 25.10% per day. Therefore this research shows that restaurants should start to consider collaborating with food banks to donate their serving losses to those who need it. The effect of scenario simulation is uncertain and cannot be taken for granted. However, this study provides an overview of the potential impacts of the designed scenarios.

Item Type: Thesis (Masters)
Additional Information: 3100020085506 RTI 003.85 Okt m-1
Uncontrolled Keywords: Food Waste, System Dinamics, Restoran
Subjects: T Technology > T Technology (General) > T57.62 Simulation
T Technology > TD Environmental technology. Sanitary engineering > TD898.8.C67 Waste disposal
Divisions: Faculty of Industrial Technology and Systems Engineering (INDSYS) > Industrial Engineering > 26101-(S2) Master Thesis
Depositing User: Sakura Ayu Oktaviasari
Date Deposited: 02 Jan 2023 07:50
Last Modified: 02 Jan 2023 07:50
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/73584

Actions (login required)

View Item View Item