Rekayasa Atmosfer Terhadap Konsentrasi Gas Co2 Dan O2 Guna Meningkatkan Usia Simpan Buah Dalam Kotak Berpendingin Es Kering

Sari, Devi Ardiana (2016) Rekayasa Atmosfer Terhadap Konsentrasi Gas Co2 Dan O2 Guna Meningkatkan Usia Simpan Buah Dalam Kotak Berpendingin Es Kering. Undergraduate thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember Surabaya.

[thumbnail of 4212100010-Undergraduate_Thesis.pdf]
Preview
Text
4212100010-Undergraduate_Thesis.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Indonesia adalah negara dengan 35% komoditas buah tropis dunia salah satunya buah pisang. Secara fisik buah ini hanya dapat bertahan selama 3-4 hari dalam suhu 28-30˚C . Buah ini akan cepat membusuk jika tidak ada perlakuan rekayasa atmosfer guna memperpanjang usia simpan. Dengan memanfaatkan es kering sebagai media pendingin. Pada percobaan ini digunakan es kering 50gr/ kg buah pisang. Digunakan variasi massa buah pisang yaitu 3 kg dan 1,5 kg. Peralatan yang digunakan adalah: Kotak sterofoam, thermocouple, gas detector, sealant, hygrometer, dan buah pisang. Terlebih dahulu buah pisang mengalami pendinginan awal 20°C sebelum dimasukkan dalam kotak. Pengamatan dan pengukuran konsentrasi gas O2 dan CO2 dilakukan pada rentang suhu 14°C-27°C. Dari hasil percobaan diketahui bahwa buah pisang dengan menggunakan es kering lebih terlihat segar daripada yang tidak menggunakan es kering setelah dilakukan rekayasa atmosfer Salah satu konsentrasi gas yang berubah yaitu CO2 dari 21 % menjadi 8,3 % pada percobaan ini
========================================================================================================
Indonesia is a country with 35% of the tropical’s world fruit commodity which one banana. Physically, this fruit can only survive for 3-4 days in a temperature 28-30˚C. This fruit will quickly rot if there is no atmosphere treatment for banana life time. By utilizing dry ice as the cooling medium. In this experiment the use of dry ice 50gr / kg banana. Used bananas mass variation are 3 kg and 1.5 kg. The equipments used they are: Styrofoam box, thermocouple, gas detector, sealant, hygrometer, and bananas. First, banana have initial cooling 20 ° C before being put in a box. Observation and measurement of O2 and CO2 gas concentration is done at a temperature range of 14 ° C-27 ° C.
From the experimental results known that bananas using dry ice looked more fresh than those not using dry ice after engineering the atmosphere One of the changes which the concentration of CO2 gas from 21% to 8,3% in this experiment. Profits have 9x the price of the ordinary with this method

Item Type: Thesis (Undergraduate)
Additional Information: RSSP 621.56 Sar r
Uncontrolled Keywords: Rekayasa atmosfer, konsentasi gas,dan es kering
Subjects: T Technology > TK Electrical engineering. Electronics Nuclear engineering > TK4035.R4 Refrigeration and refrigerating machinery
Divisions: Faculty of Marine Technology (MARTECH) > Naval Architecture and Shipbuilding Engineering > 36201-(S1) Undergraduate Thesis
Depositing User: EKO BUDI RAHARJO
Date Deposited: 21 Apr 2020 03:17
Last Modified: 21 Apr 2020 03:17
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/75852

Actions (login required)

View Item View Item