Jayamahe, Candi Baroaji (2021) Perancangan Low-Cost Cold Atmosphere Storage Dengan Variasi Media Pendingin. Undergraduate thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.
Preview |
Text
04211740000080_Undergraduate_Thesis.pdf - Accepted Version Download (4MB) | Preview |
Abstract
Indonesia merupakan negara penghasil buah tropis terbanyak di dunia. Sektor buah dan sayuran menjadi salah satu komoditas ekspor terbesar. Hal ini dikarenakan sebagai negara tropis yang diberada di jalur cincin gunung berapi membuat Indonesia memiliki iklim dan kesuburan yang baik untuk buah-buahan. Perdagangan buah-buah an membutuhkan pengiriman dengan pengkondisian tertentu yang dibutuhkan oleh buah tersebut. Hal ini dikarenakan, setiap buah memiliki karakteristik udara penyimpanan tertentu dengan tujuan memperpanjang usia simpan buah. Selain itu perdagangan buah dalam jumlah besar membutuhkan kapal sebagai moda transportasinya. Karena kapal merupakan moda transportasi paling efektif untuk pengiriman dalam jumlah yang besar. Untuk itu, dibutuhkan sebuah alat penyimpan produk buah-buahan yang dapat mengkondisikan udara sesuai dengan kebutuhan udara simpan buah. Dalam hal ini alat penyimpanan buah disesuaikan dengan spesifikasi kapal pelra sebagai kapal pengangkut di Indonesia. Alat penyimpan buah dengan karakteristik tersebut dikenal sebagai Controlled Atmosphere Storage, yaitu storage yang dapat mengkondisikan temperatur, kadar CO2, kadar O2, dan kadar ethylene pada ruang penyimpanan buah sehingga usia simpan buah dapat jauh lebih lama daripada usia simpan buah pada ruang penyimpanan yang memiliki temperatur rendah saja. Namun, pada kenyataannya teknologi pendingin merupakan teknologi yang memerlukan biaya yang tidak sedikit karena teknologi pendingin membutuhkan material dan komponen yang mahal. Untuk itu diperlukan perancangan low-cost controlled atmosphere storage sehingga alat tersebut lebih dapat digunakan pada kapal pelra. Berdasarkan hasil eksperimen pada dua jenis media pendingin yaitu kombinasi ice gel dan dry ice serta gas CO2 didapatkan media pendingin terbaik yaitu gas CO2. Gas CO2 dapat menurunkan temperatur 30oC – 13oC dalam waktu 30 menit. Kemudian temperatur dapat dijaga pada rentang 13oC – 15oC sesuai kebutuhan buah pisang. Sementara ice gel dan dry ice memiliki kekurangan, karena ketahanan dingin yang terbatas.
=====================================================================================================
Indonesia is the largest tropical fruit producing country in the world. The fruit and vegetable sector is one of the largest export commodities. This is because as a tropical country located in a volcanic ring, Indonesia has a good climate and fertility for fruits. The fruit trade requires delivery under certain conditions required by the fruit. This is because, each fruit has certain storage air characteristics with the aim of extending the shelf life of the fruit. In addition, the fruit trade in large quantities requires ships as a mode of transportation. Because the ship is the most effective mode of transportation for shipments in large quantities. For this reason, a fruit product storage device is needed that can condition the air according to the air requirements for storing fruit. In this case the fruit storage equipment is adjusted to the specifications of the Pelra ship as a transport ship in Indonesia. Fruit storage devices with these characteristics are known as Controlled Atmosphere Storage, namely storage that can condition the temperature, CO2 levels, O2 levels, and ethylene levels in fruit storage rooms so that the shelf life of fruit can be much longer than the shelf life of fruit in a storage room that has room temperature. just low. However, in reality cooling technology is a technology that requires no small amount of money because cooling technology requires expensive materials and components. For this reason, it is necessary to design a low-cost controlled atmosphere storage so that the tool can be used more on Pelra ships. Based on the experimental results on two types of cooling media, namely a combination of ice gel and dry ice and CO2 gas, the best cooling medium is CO2 gas. CO2 gas can lower the temperature 30oC – 13oC within 30 minutes. Then the temperature can be maintained in the range of 13oC – 15oC according to the needs of bananas. Meanwhile, ice gel and dry ice have drawbacks, due to their limited cold resistance.
Item Type: | Thesis (Undergraduate) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Controlled Atmosphere Storage, Fruit Handling, Fruit Storage, Post Harvest Handling, Cold Storage, Penyimpanan Atmosfer Terkontrol, Penangangan Buah, Penyimpanan Buah, Penanganan Pasca Panen, Penyimpanan Dingin |
Subjects: | V Naval Science > VM Naval architecture. Shipbuilding. Marine engineering > VM485 Cold storage on ships. Marine refrigeration. |
Divisions: | Faculty of Marine Technology (MARTECH) > Marine Engineering > 36202-(S1) Undergraduate Thesis |
Depositing User: | Candi Baroaji Jayamahe |
Date Deposited: | 31 Aug 2021 04:11 |
Last Modified: | 25 Jul 2024 02:33 |
URI: | http://repository.its.ac.id/id/eprint/91142 |
Actions (login required)
View Item |