Studi Awal Pembuatan Asam Laktat Dari Buah Kersen (Muntingia Calabura)

Pramuditio, Derry and Che, Jeffrey Ong Sien (2014) Studi Awal Pembuatan Asam Laktat Dari Buah Kersen (Muntingia Calabura). Other thesis, Institut Teknologi Sepuluh Nopember.

[thumbnail of 2310100037_2310100135_Undergraduate_Thesis.pdf] Text
2310100037_2310100135_Undergraduate_Thesis.pdf

Download (2MB)

Abstract

Asam laktat merupakan salah satu produk penting bioteknologi yang memiliki pemanfaatan yang cukup luas yang meliputi industri pangan, kosmetik dan pelarut organik serta material yang ramah lingkungan. Kebutuhan akan asam laktat di seluruh dunia diperkirakan mencapai 130.000-150.000 metric (ton) per tahun, dengan peningkatan kebutuhan polimer PLA (poli-asam laktat) dan pelarut etil laktat yang diperkirakan mencapai 19% per tahun. Dengan tingginya angka tersebut, dilakukan penelitian seputar produksi asam laktat dari sumber daya alam yang dapat diperbaharui dan ramah lingkungan. Dalam penelitian ini, asam laktat diproduksi dengan metode fermentasi menggunakan bakteri asam laktat (BAL) dengan gula sebagai sumber karbon dan dalam hal ini digunakan adalah buah kersen (Muntingia calabura) yang memiliki ketersediaan yang cukup tinggi dan masih belum dimanfaatkan secara maksimal. Sedangkan BAL yang digunakan untuk proses fermentasi adalah Lactobacillus plantarum yang biasa digunakan untuk pembuatan silase (pakan ternak) karena mudah didapatkan dan memiliki penggunaan yang sangat luas. Kondisi awal media fermentasi pada penelitian ini diatur dengan kondisi substrat sebesar 200 gram/liter substrat dengan pH 5. Variabel yang digunakan dalam penelitian adalah konsentrasi yeast extract sebagai nutrient untuk Lactobacillus plantarum yaitu sebesar 0, 3, 5, 7 % (w/v) dan konsentrasi CaCO3 sebagai buffer untuk menjaga kondisi pH dalam proses fermentasi sebesar 0, 3, 5, 7% (w/v). Sedangkan proses fermentasi dilakukan selama 7 hari pada suhu 37 oC dengan putaran shaker sebesar 150 rpm. Dari hasil penelitian, diperoleh bahwa kondisi optimum pembuatan asam laktat dari buah kersen dengan bantuan Lactobacillus plantarum adalah pada konsentrasi yeast extract 5% w/v dan konsentrasi CaCO3 sebesar 5% w/v dengan perolehan asam laktat sebesar 0,54%.
===============================================================================================================================
Lactic acid is one of the important products of biotechnology which has a fairly extensive utilization including food industry, cosmetics and organic solvents and environmentally friendly material. The need for lactic acid worldwide is estimated about 130000-150000 metric (tons) per year, with an increased need for PLA polymer (poly-lactic acid) and ethyl lactate solvent were estimated at 19% per year. With such high rates, do the research surrounding the production of lactic acid from natural resources, renewable and environmentally friendly. In this study, lactic acid produced by fermentation method using lactic acid bacteria with sugar as a carbon source. Substrates used as carbon source in this study is the fruit of cherry (Muntingia calabura) which has a fairly high availability and is still not fully utilized. While lactic acid bacteria used for fermentation is Lactobacillus plantarum. It is commonly used for making silage (fodder) as readily available and has a very wide usage. The initial conditions of fermentation media in this study arranged with substrate conditions of 200 grams / liter substrate with a pH of 5.0. Variables used in the study are the concentration of yeast extract as a nutrient for Lactobacillus plantarum those are equal to 0, 3, 5, 7% (w / v) and the concentration of CaCO3 as a buffer to maintain the pH in the fermentation process at 0, 3, 5, 7 % (w / v). While the fermentation process is done for 7 days at 37 ° C with shaker rotation at 150 rpm. From the research, found that the optimum condition of making lactic acid from cherry fruit with the help of Lactobacillus plantarum are yeast extract at a concentration of 5% w / v and CaCO3 concentration of 5% w / v with the acquisition of lactic acid from 0.54% . Lactic acid yield obtained in this study was very small because cherry fruit used easily damaged, so that further development is still needed to obtain a high conversion of lactic acid.

Item Type: Thesis (Other)
Additional Information: RSK 661.2 Pra s-2014
Uncontrolled Keywords: Asam laktat, fermentasi, Lactobacillus plantarum, buah kersen, Lactic acid, fermentation, Lactobacillus plantarum, Muntingia calabura
Subjects: T Technology > TP Chemical technology > TP156 Crystallization. Extraction (Chemistry). Fermentation. Distillation. Emulsions.
Divisions: Faculty of Industrial Technology > Chemical Engineering > 24201-(S1) Undergraduate Thesis
Depositing User: Mr. Marsudiyana -
Date Deposited: 14 Jun 2023 09:05
Last Modified: 14 Jun 2023 09:05
URI: http://repository.its.ac.id/id/eprint/98120

Actions (login required)

View Item View Item